FENA Novost: UNTZ- Predstavljena Monografija ’40 godina Univerziteta u Tuzli’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-14 14:20:35

UNTZ- Predstavljena Monografija ’40 godina Univerziteta u Tuzli’

TUZLA, 14. decembra (FENA) – Monografija “40 godina Univerziteta u Tuzli” predstavljena je danas na Filozofskom fakultetu u okviru obilježavanja četiri decenije  te visokoškolske institucije.

O monografiji su govorili rektor UNTZ Samir Nurić, v.d. dekana Filozofskog fakulteta UNTZ Mirsad Kunić, urednik monografije Nail Kurtić, te Sead Selimović i Maja Hrvanović.

Rektor Samir Nurić naglasio je da je monografijom prikazan četiridecenijski put UNTZ, koji je prešlo više od 38.000 diplomanata, oko 2.600 magistara i oko 800 doktora nauka, dodavši da je ona svojevrsni poklon svršenim diplomantima, Gradu Tuzla, Tuzlanskom kantonu i regiji.

Urednik ovog izdanja Nail Kurtić smatra da je četrdeset godina postojanja UNTZ prilika da se rezimira ne samo pređeni put nego da se vidi i koji su to ostvareni ciljevi u tom periodu.

– Nije riječ samo o četiri decenije univerziteta, već o šest decenija visokog obrazovanja na području današnjeg Tuzlanskog kantona ili nekadašnje sjeveroistočne Bosne – ističe.

Ocijenio je da je iz monografije vidljivo da je UNTZ ostvario presudan uticaj na društveno-ekonomski preobražaj ovog područja, ali i kulturni, obrazovni, pa čak i privredni.

Kurtić zaključuje da je monografija dobar historijski izvor za buduće generacije, te da je u njoj, između ostalog, uvršten i spisak članova inicijativnog odbora za osnivanje UNTZ-a.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2gZVwqv