FENA Novost: Zajednička komisija za evropske integracije o Izvještaju EK o BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-13 14:21:52

Zajednička komisija za evropske integracije o Izvještaju EK o BiH

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) – Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrala je  Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, te usvojila zaključke u kojima sugeriše domovima PSBiH da na prvim narednim sjednicama u dnevni red uvrste taj izvještaj. 

Zajednička komisija također predlaže domovima da usvoje zaključak prema kome Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH traže od Vijeća ministara BiH i Direkcije za evropske integracije da što hitnije pristupe izradi Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu.

Prema prijedlogu zaključaka Zajedničke komisije, Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH zatražit će od Vijeća ministara BiH da u kontinuitetu izvještava domove PSBiH u vezi sa ispunjavanjem obaveza iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu.

Zajednička komisija za evropske integracije primila je k znanju informaciju sa okruglog stola o temi „Otvorena pitanja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – vladavina prava i reforma pravosuđa“, koji je održan u Banjoj Luci 15. novembra ove godine.

K znanju je primljena i informacija sa održanog sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH sa delegacijom Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, održanog 29. novembra ove godine.

U vezi s tom informacijom Zajednička komisija je prihvatila zaključak dvije delegacije o uspostavljanju redovne saradnje i održavanju češćih sastanaka, najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće, s ciljem da se ojača uloga oba parlamentarna tijela u procesu evropskih integracija BiH i Srbije.

Takođe je prihvaćen zaključak prema kome će Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH i Odbor za evopske integracije Narodne skupštine Republike Srbije u najskorije vrijeme zajednički organizovati međuparlamentarnu konferenciju o prekograničnoj saradnji i načinu korištenja pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije u ovoj oblasti.

Po usvojenom zaključku, na ovu konferenciju bit će pozvani čelni ljudi opština i gradova u graničnom pojasu između dvije zemlje, kako bi razmijenili informacije o projektima i načinima dobijanja i korištenja sredstava IPA fondova za prekograničnu saradnju, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2ht2Lsd