FENA Novost: EU i UNICEF – Udružene snage za sprječavanje nasilja nad djecom

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-13 16:08:25

EU i UNICEF – Udružene snage za sprječavanje nasilja nad djecom

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) – EU i UNICEF pokreću zajednički regionalni projekt u kojem će naglasiti važnost investiranja u djecu i to putem edukacija na kojima će učesnici steći nova znanja o efikasnijem zagovaranju da svako dijete bude zaštićeno od svih oblika nasilja i da bude ravnopravan član društva.

– Učesnici će se također obavezati na određene aktivnosti koje će poduzeti nakon radionice – najavljeno je.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan izjavila je da su djeca i mladi temelji za postizanje ciljeva održivog razvoja i napretka predviđenog Agendom 2030.

– Prilikom obilježavanja 70. godišnjice UNICEF-a moramo imati na umu da usprkos impresivnom napretku u gotovo svim državama, mnoga djeca su još ranjiva. Ona su zapostavljena zbog njihovog spola, rase, vjere, nacionalnosti ili invaliditeta jer žive u siromaštvu, u teško dostupnim zajednicama ili jednostavno zato što su djeca. Moramo se ponovno obavezati ka cilju prema kojem se sva djeca tretiraju pošteno i žive bez diskriminacije i nejednakosti – kazala je, piše na blogu Zasvakodijete.ba.

Za utorak i srijedu u Sarajevu najavljena je konferencija “Integrisanje prava djeteta u programe razvojne saradnje Evropska unija i UNICEF – predstavljanje projekta i stručna obuka” pod motom “Dajmo svakom djetetu jednaku šansu”.

– Bit će to jedan u nizu događaja koji za cilj imaju obilježavanje 70. godišnjice UNICEF-a – navodi se.

UNICEF i EU od 2011. godine sarađuju s pretpristupnim državama (kao što su Albanija, BiH, Srbija i Turska) da bi pružili što bolju zaštitu prava djece.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hqU8O2