FENA Novost: EU i Mali potpisali Sporazum o povratku migranata

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-11 23:09:02

EU i Mali potpisali Sporazum o povratku migranata

BRUXELLES, 11. decembra (FENA) – Evropska unija i vlada Malija potpisale su u danas Sporazum koji bi trebalo da omogući povratak migranata koji su došli u Evropu, ali im je zahtjev za azil odbijen, javlja agencija AFP.

Kako se navodi u saopćenju EU, to je prvi put da EU tako “preciznim mehanizmom” s jednom afričkom zemljom dogovori povratak migranata kojima je odbijen zahtjev za azil.

– Sporazum nastoji da se bori protiv uzroka ilegalne migracije i da migrantima s Malija omogući povratak kući iz Evrope – navodi se u saopćenju.

Sporazum je sklopljen nakon samita održanog prošle godine na Malti, kada su se lideri EU suglasili s kolegama iz Afrike da izdvoje 1.8 milijardi eura da pomognu u otklanjanju uzroka migracija.

Zauzvrat, afričke zemlje bi trebalo da pojačaju granične kontrole i dozvole povratak u domovinu onih koji su došli u Evropu.

Sporazum EU i Malija trebalo bi da omogući mladim ljudima da se zaposle, ali bi Mali i susjedne zemlje trebalo da pojačaju borbu protiv krijumčara ljudi dok pojačavaju graničnu sigurnost.

Broj migranata iz afričkih zemalja, uključujući Mali, Nigeriju i Gambiju, koji rizikuju živote putujući preko mora kako bi se dokopali Evrope, znatno je porastao prethodnih godina.

Sporazum EU i Malija bit će predstavljen u Bruxellesu u ponedeljak, prenosi agencija Tanjug. 

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2gBcGNs