FENA Novost: Sirijska vlada odbacila primirje ako pobunjenici ostanu u Aleppu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-06 15:54:34

Sirijska vlada odbacila primirje ako pobunjenici ostanu u Aleppu

DAMASK, 6. decembra (FENA) – Sirija odbacuje svako primirje dogovoreno u bilo kojem dijelu istočnog Aleppa pod pobunjeničkom kontrolom ukoliko se, kako ih naziva, terorističke grupe ne povuku, navodi sirijsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju koje su u utorak prenijeli državni mediji.

Moskva je saopćila u ponedjeljak da će se ruski i američki zvaničnici sastati u ovoj sedmici kako bi raspravljali o eventualnom pobunjeničkom povlačenju iz Aleppa. Američki zvaničnik izjavio je Reutersu da će Washington to prihvatiti kao mjeru u cilju spašavanja života.

Sirijska vlada opisuje sve pobunjeničke grupe koje se bore da svrgnu predsjednika Bashara al-Assada teroristima. Među pobunjenicima su grupe koje imaju podršku Sjedinjenih Država, Turske i zalivskih monarhija, kao i džihadistički militanti.

Rusija i Kina u ponedjeljak su uložile veto na rezoluciju Vijeća sigiurnosti UN-a koja poziva na jednosedmični prekid vatre, dok Moskva tvrdi da pobunjenici koriste takve pauze za pregrupisanje, izazivajući nove sukobe i nanoseći štete civilima.

Rusija, najmoćniji Assadov strani saveznik, provodi kampanju zračnih udara protiv pobunjenika od septembra 2015. godine, uključujući i one u Aleppu.

Moskva tvrdi da napada grupu Jabhat Fateh al-Sham, bivši ogranak al Qaede ranije poznat kao Nusra front, u gradu. Pobunjenici sa sjedištem u Aleppu tvrde da Fateh al-Sham tu nije prisutan u značajnom broju.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2gMpp0k