FENA Novost: Retrospektivna izložba Georgie O’Keeffe u bečkom Kunstforumu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-06 15:52:42

Retrospektivna izložba Georgie O’Keeffe u bečkom Kunstforumu

 

BEČ, 6. prosinca (FENA/Hina) – Retrospektivna izložba umjetničkih radova slavne američke umjetnice 20. stoljeća Georgie O’Keeffe, koja obuhvaća oko 150 eksponata prvi put izloženih u Austriji, otvara se u utorak navečer u bečkom Umjetničkom forumu (Kunstforum Bank Austria).

“Izložba predstavlja slikarski opus jedne od najznačajnijih umjetnica američke moderne, koji se prvi put predstavlja u Austriji, a po opsegu izloženih umjetničkih djela to je najveća izložba radova O’Keeffe ikad održana izvan SAD-a”, rekla je u utorak na konferenciji za novinare u Bečkom Kunstforumu njegova ravnateljica Ingried Brugger.

Dodala je da je za organiziranje ove iznimne izložbe, uz financijska sredstva, bila potrebna i suradnja bliskih partnera. “Izložba djela ikone američkoga slikarstva 20. stoljeća organizirana je u suradnji s londonskom galerijom Tate Modern i Umjetničkom galerijom Ontario (Art Gallery of Ontario, Toronto)”, rekla je.

Uz ostalo, izloženo je i ulje na platnu “Bijeli cvijet Nr.1. ” iz 1932., slika koja je na dražbi 2014. postigla cijenu od 44,4 milijuna američkih dolara.

Posjetitelji izložbe moći će pogledati 85 ulja na platnu malih i velikih formata te izuzetne američke umjetnice, šezdesetak fotografija koje su napravili njezini prijatelji, među kojima su i fotografije njezina prijatelja, a poslije i supruga, njujorškog fotografa i galerista Alfreda Stieglitza, te nekoliko kataloga i časopis Life koji je pisao o Georgiji O’Keeffe pod naslovom “Jake vizije slikarskog pionira moderne”.

Izložba je podijeljena kronološki u nekoliko cjelina: Rani radovi – društvo Stieglitza u New Yorku; Jezero George, Apstrakcija – osjećaj beskonačnosti, Cvijeće i mrtva priroda, Iz udaljenosti a posve blizu – Ghost Ranch u jugozapadnoj Americi te Kasne serije – crno-bijela mjesta.

Georgia O’Keeffe (1887.-1986.) ubraja se među najznačajnije američke slikarice 20. stoljeća i postala je mit američkog slikarstva, ocijenila je kustosica izložbe Heike Eipeldauer. Ona u svojim djelima tematizira odnos prirode i apstrakcije, cvijeće, svakodnevni život, američki krajolik, posebice kada se 1949. iz newyorške umjetničke metropole povukla na američki jugozapad u New Mexico, slika krajolike i kosti životinja.

Njezina umjetnička ostavština nalazi se u muzeju Georgia O’Keeffe u Santa Feu.

Izložba ostaje otvorena do 26. ožujka.

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2hcbLR8