FENA Novost: EU i NATO potvrdili paket od preko 40 konkretnih mjera za jačanje saradnje

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-06 22:19:33

EU i NATO potvrdili paket od preko 40 konkretnih mjera za jačanje saradnje

BRUXELLES, 6. decembra (FENA) – NATO i Evropska unija potvrdili su u utorak u Bruxellesu paket od više od 40 mjera za provedbu zajedničke izjave o jačanju saradnje u sedam područja, uključujući borbu protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, saradnju u pomorskim operacijama i razvoju odbrambenih kapaciteta.

EU i NATO potpisali su proteklog ljeta na summitu Sjevernoatlantskog saveza u Varšavi zajedničku izjavu o jačanju međusobne suradnje u svjetlu sve većih sigurnosnih izazova u istočnom i južnom susjedstvu.

– Prelazimo iz faze izjava na konkretno djelovanje. Saveznici su odobrili više od 40 prijedloga za jačanje saradnje u sedam ključnih područja – izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje su se okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, javila je agencija Hina.

NATO i EU su u Varšavskoj izjavi istaknuli da postoji snažna potreba za jačanje sposobnosti za suočavanje s hibridnim prijetnjama, jačanje saradnje u razmjeni informacija kako bi se na vrijeme moglo odgovoriti na opasnosti.

Također se traži proširenje operativne saradnje na moru i u pitanju migacija, da se proširi koordinacija u pogledu kibernetičke sigurnosti, potakne snaženje odbrambene industrije i veće istraživanje u odbrani i industrijskoj saradnji s obje strane Atlantika, da se izgrade odbrambeni i sigurnosni kapaciteti i pojača otpornost zemalja na istoku i jugu kroz niz konkretnih projekata.

– I EU i NATO su uspostavljeni kao rezultat dvaju svjetskih ratova. Zajedno, oni su pridonijeli izgradnji mira i sigurnosti na našem kontinentu na temelju zajedničkih vrijednosti – rekao je Stoltenberg, ističući sposobnost obiju organizacija da se prilagode novom sigurnosnom okruženju.

– Danas započinjemo novo poglavlje saradnje između EU-a i NATO-a – izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Većina članica EU-a, njih 22, ujedno su i članice NATO-a.

Glavni tajnik Stoltenberg izrazio je uvjerenje da će Sjedinjene Države ostati vezane transatlantskim vezama i da će ispuniti svoja sigurnosna jamstva u Evropi.

Stoltenberg je rekao da je jačanje saradnje između EU-a i NATO-a najbolji način za otklanjanje zabrinutosti u Evropi nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

– Postavljala su se pitanja u vezi sa čvrstoćom transatalantskih veza. Najbolji odgovor na pitanja jest pojačati saradnju između EU-a i NATO-a – rekao je Stoltenberg.

Ovaj sastanak ministara vanjskih poslova oproštajni je sastanak za američkog državnog tajnika Johna Kerrya i njemačkog ministra Frank-Waltera Steinmeiera.

Ministarski sastanak nastavlja se i u srijedu.

 

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2h30Zxm