FENA Novost: Uzbekistanci biraju novog predsjednika

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-04 09:45:22

Uzbekistanci biraju novog predsjednika

TAŠKENT, 4. decembra (FENA/Tanjug) – U Uzbekistanu se danas održavaju predsjednički izbori, na kojima će građani birati između četiri kandidata, među kojima je aktuelni vršilac dužnosti šefa države i premijer Šavkat Mirzijojev.

Izbori su raspisani nakon što je prethodni predsjednik te zemlje, Islam Karimov, preminuo 2. septembra ove godine, podsjeća Tass.

Pored Mirzijojeva, kojeg je nominovao Pokret preduzetnika i poslovnih ljudi – Liberalnodemokrastka partija Uzbekistana, kandidati za novog predsjednika su lideri tri preostala zvanično registrovana politička udruženja u toj zemlji.

U pitanju su Kotamjon Ketmonov iz Narodne demokratske partije Uzbekistana, Sarvar Otamuratov iz Demokratske partije nacionalnog oživljenja i Narimon Umarov iz Demokratske partije socijalne pravde.

U skladu sa zakonom, izbori će biti proglašeni važechim ukoliko na njih bude izašlo najmanje 33 posto od ukupnog broja glasača.

Pobjednik je kandidat koji osigura više od 50 posto glasova.

Novoizabrani predsjednik preuzet će dužnost “ne kasnije od dva mjeseca nakon što Centralna izborna komisija objavi rezultate izbora”.

Mandat predsjednika Uzbekistana traje pet godina.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2h73m5w