FENA Novost: Japan finansirao nabavku ultrazvučnog aparata medicinskoj ustanovi u =?utf-8?Q?Had=C5=BEi=C4=87ima?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-04 15:29:33

Japan finansirao nabavku ultrazvučnog aparata medicinskoj ustanovi u Hadžićima

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) – Primopredaju medicinske opreme Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo – lokalitetu Hadžići najavila je za sutra Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini, koja je u projektu nabavke opreme za taj zavod finansirala kupovinu ultrazvučnog aparata.

– U okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte (GAGP), Ambasada Japana je dodijelila 25.871 eura (50.600 KM) Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo – lokalitet Hadžići, za nabavku ultrazvučnog aparata.  Lokalitet Hadžići ima oko 14.000 pacijenata godišnje, a raspolagao je jednim ultrazvučnim aparatom koji je dotrajao i bio podložan učestalim kvarovima zbog dugogodišnjeg korištenja. Projekt će direktno doprinijeti unapređenju ultrazvučnih dijagnostičkih usluga za žene, uključujući ultrazvučni pregled dojki u cilju prevencije karcinoma. Ukupan broj direktnih korisnika projekta na godišnjem nivou je između 10.000 i 14.000 pacijenata – saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

Sutrašnjoj primopredaji opreme u Hadžićima prisustvovat će prvi sekretar u ekonomskom odjelu Ambasade Japana u BiH Kunihiko Yasuda, načelnik Općine Hamdo Ejubović, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj i direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo Mithat Kurtović.

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo – lokalitet Hadžići je uspostavljen 1996. godine kao specijalistička medicinska ustanova koja pruža specijalističko-konsultativne usluge iz oblasti juvenilne ginekologije, prevencije maligniteta kod žena, savjetovališta za trudnice i savjetovališta za kontracepciju.

Od 1996. godine Japan je donirao više od 82 miliona eura za unapređenje zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini. Ove godine Japan i Bosna i Hercegovina obilježavaju 20 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ambasada želi da ovaj projekt ostane simbol prijateljstva između naroda BiH i Japana, navedeno je u saopćenju.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2g7FmNU