FENA Novost: Usvojena Zagrebačka povelja o cjeloživotnom učenju za preduzetništvo

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-02 14:12:45

Usvojena Zagrebačka povelja o cjeloživotnom učenju za preduzetništvo

ZAGREB, 2. decembra (FENA) – Na Ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) posvećenom konkurentnosti i rastu malih i srednjih preduzeća usvojen je dokument nazvan Zagrebačka povelja o cjeloživotnom učenju za preduzetništvo kao temelju za konkurentnost, pametan i uključiv rast i razvoj, te stvaranje radnih mjesta u zemljama jugoistočne Evrope.

U dokumentu se naglašava da procesi tranzicije, kroz koje prolaze društva zemalja regiona, zahtijevaju značajno prilagođavanje i unapređenje sistema obrazovanja i osposobljavanja da bi se osigurao relevantan doprinos ljudskog kapitala konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i cjelokupne privrede.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske komisije te parlamentaraca i ministara iz zemalja članica SEECP-a, a među njima i zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Bariša Čolak i Momčilo Novaković te članica Delegacije Hanka Vajzović.

Usvajanjem Zagrebačke povelje, učesnici Ministarskog sastanka SEECP-a potvrdili su spremnost da usvoje, razviju i provedu potrebne politike, strukture i kapacitete za podsticanje razvoja preduzetničkog društva i ponašanja u svakodnevnom životu.

Takve politike, strukture i kapaciteti, navodi se u usvojenom dokumentu, treba da predstavljaju odgovor na česte turbulencije globalnog finansijskog tržišta, kao i da odgovore potrebi za otvaranje novih radnih mjesta, što predstavlja zajednički izazov za sve privrede u zemljama ovog regiona.

Članovi Delegacije PSBiH u PSSEECP u Zagrebu će učestvovati i u radu sjednice Stalnog komiteta PSSEECP-a, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2h27bJ3