The Rolling Stones, 2016

Jedno od najboljih izdanja Rolling Stonesa ikad

Muzika - svijet Show Time

Jesu li Stonesi sada rekli sve što su imali? Je li novi album ”Blue And Lomesome” njihov muzički testament? Ako jeste, svi nasljednici mogu biti vrlo zadovoljni, ni jedan nije zakinut.

Poslije 11 godina rock djedovi, dakle, imaju novi studijski album – na tržištu je zvanično od 2. 12. – i to prvi čiji sadržaj su isključivo cover pjesme, bez ijednog autorskog broja, što ne znači da je lošiji. Dapače, po temama koje su ranije bile dostupne i ocjeni rijetkih koji su čuli cijeli materijal, ”Blue & Lonesome” je vrhunski album, nešto od najboljeg što su Stonesi snimili.

Na početku karijere The Rolling Stones su, u proljeće 1964. godine, debitirali sa istoimenim albumom, koji je donio 12 brojeva, među kojima samo jedan Jagger-Richardsov autorski (“Tell Me (You’re Coming Back)”. Ipak, to nije smetalo da bude uvršten u poznati izbor ‘1001 album koji morate čuti prije nego što umrete’.

Pola stoljeća kasnije imamo opet 12 songova na albumu, svi su obrade blues standarda i prve ocjene kažu da zvuče moćno i opušteno, ”uz čarobno ispreplitanje gitara Keitha Richardsa i Ronnieja Wooda, sa standardno nepogrešivim bubnjanjem Charliea Wattsa i sa Mickovim vokalom koji kao da nikada nije zvučao bolje za ovakvu vrstu muzike”.

Neki očekuju da je sve to samo dobra najava novog autorskog albuma, ali bez obzira na to, Stonesi su zaokružili svoj ciklus od tog prvog do ovog bluzerskog, jer to jeste najiskreniji zvuk kojemo oni pripadaju – i koji njima pripada.

Iako je Jagger i ranije znao zasvirati usnu harmoniku, ovdje je imao sve razloge svijeta da se opet prihvati tog instrumenta, a koliko ga raskošno koristi pokazao je prvi singl albuma ”Just Your Fool” (obrada Buddyja Johnsona).

https://youtu.be/PacX2YgdLOo

Za ovakav album nije bilo ništa logičnije od izbora standarda Howlin’ Wolfa, Williea Dixona, Memphisa Slima i drugih uzora ne samo svojih početaka nego i cijele karijere.

A kad im u studio još ‘zaluta’ Eric Clapton, pa s ekipom odsvira dvije pjesme (”Everybody Knows About My Good Thing” i ”I Can’t Quit You Baby”), dobijemo sve adute legendi koje opušteno zvuče i ”briljiraju u onome što im je najjače oružje”.

Da opuštenost i spontanost nije samo fraza kazuje podatak da je album snimljen za samo tri dana u decembru/prosincu prošle godine u Grove Studiju u zapadnom Londonu, udaljenom tek toliko koliko bi se kamen mogao baciti do Richmonda i Eel Pie Islanda gdje su Stonesi kao mladi blues band počeli svirati u pubovima i malim klubovima.

Naslovni foto: Jim Pietryga