FENA Novost: OSCE – U Tuzli završen četvrti napredni kurs o Sigurnosnoj politici BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-01 15:01:03

OSCE – U Tuzli završen četvrti napredni kurs o Sigurnosnoj politici BiH

TUZLA, 1. decembra (FENA) – Četvrti napredni kurs o Sigurnosnoj politici BiH, koji su organizirali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Interresorna radna grupa Vijeća ministara BiH za praćenje provođenja dokumenta „Sigurnosna politika BiH“, završen je danas u Tuzli.

Kurs je bio namijenjen ranijim polaznicima kursa o Sigurnosnoj politici BiH koji se nalaze na rukovodećim položajima s ciljem da pruži najnovija saznanja o sigurnosnoj politici u skladu s trenutnim dešavanjima u toj oblasti i da omogući koordinaciju i saradnju između različitih sigurnosnih aktera.

Oko 25 učesnika, predstavnika institucija vlasti, policije, Oružanih snaga BiH, akademske zajednice i industrije, imalo je priliku da učestvuje u diskusiji čiji fokus je bio na trenutnim izazovima u upravljanju sigurnosnim sektorom kao i na novim pitanjima koja se pojavljuju u vezi s tim.

U svom uvodnom obraćanju, zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Alexander Chuplygin, je naglasio značaj kurseva o Sigurnosnoj politici, koji čine osnovu za stalni program obuke o sigurnosnoj politici u državi.

– Ovaj kurs predstavlja priliku za poboljšanje provođenja dokumenta „Sigurnosna politika BiH“, time što naglašava ulogu i obaveze institucija BiH i drugih aktera u ovoj oblasti. On takođe predstavlja forum za razmatranje složenih i mnogostrukih aspekata trenutnih pitanja sigurnosne politike i za pružanje uvida u najnovija dešavanja u ovoj oblasti – kazao je Chuplygin.

Jedna od tema kursa bila je energetska sigurnost. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, naglasio je važnost energetske održivosti u očuvanju sigurnosti.

– Energetski suverenitet i energetska sigurnost su preduvjeti za sve oblike suvereniteta i sigurnosti i na državnom i na međunarodnom nivou. Uvođenje koncepta energetske održivosti znači da se shvata da posljedice neadekvatne energetske politike mogu da predstavljaju prijetnju za sigurnost države i za međunarodne odnose – ističe Delić.

Ovaj kurs predstavlja dio šireg Programa obuke o Sigurnosnoj politici koji teži djelotvornom provođenju dokumenta „Sigurnosna politika BiH“, a koji organizuju Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Interresorna radna grupa Vijeća ministara za praćenje provođenja dokumenta „Sigurnosna politika BiH“.

Ovaj napredni kurs je akreditirala Agencija za državnu službu BiH, vrednujući ga s četiri kredita, a njegova je svrha osigurati profesionalni razvoj i napredovanje u karijeri državnih službenika, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH. 

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gYLFVm