Marko Bašić, Veltšmerc

Nova imena regionalne scene: Veltšmerc (Banja Luka)

Muzika BiH Show Time

Iza pseudinima Veltšmerc stoji banjalučki muzičar Marko Bašić. Korijeni su mu rokerski, pa je poznat postao kao hip-hop izvođač, da bi poslije pauze, uradio pjesme raznih rock stilova za prvi album “Ogledalo u ogledalo”.

Weltschmerz (njemački, svjetska bol) je popularni izraz romantičara s kraja 19-og i početka 20. vijeka (Jean Paul, Lord Byron, Herman Hesse i dr.). Tim pojmom objašnjavao se kolektivni osjećaj bespomoćnosti pred zlom, nepravdom i besmislenošću što je u to vrijeme zahvatila hiljade mladih ljudi, prvenstveno umjetnika i intelektualaca. Najčešće s poezijom, cijela jedna generacija je iskazivala “svjetsku bol”, koju se nerijetko rješavala na najgori mogući način – samoubistvom.

Uz ovu definiciju mnogima će jasniji biti opus kultne beogradske grupe EKV (pa na neki način i sudbina njenih članova), budući da se uz njih često vezivao upravo pojam ‘veltšmerc’.

Marko Bašić, vraćajući se svojim ranim muzičkim izrazima i prisvajajući novo umjetničko ime, svakako aludira na bespomoćnost današnje mlade generacije, pa pjesme na albumu označava kao fuziju stilova od alter-rocka do neo-psihodelije. Ipak, u isto vrijeme vjeruje da njegova muzika ima poruku optimizma i ljubavi.

Album ”Ogledalo u ogledalo”, objavljen u digitalnom formatu prije mjesec dana (i samo sa ograničenim brojem promo CD-ova) ima osam pjesama, a za prvu od njih, “Sve moje nisam ja“, snimio je video spot.

Koncertne promocije albuma zamislio je kao akustičarske izvedbe svojih pjesama i ”nekih njemu dragih obrada”, a u međuvremenu će nastaviti sa izbacivanjem novih spotova na svom You Tube kanalu.