Republika uživo, Zenica 2015

Republika objavila debitantski album ”Ziher”

Muzika - regija Show Time

Republika je pop-punk bend iz Slavonskog Broda, ali koliko puta su svirali po Bosni, sarađivali s ovdašnjim autorima i gostovali u ovdašnjim medijima, ponekad se čini kao da su i bosanski.

Na debitantskom albumu “Ziher”, koji se danas pojavio u izdanju Croatia Recordsa, našlo se svih šest singlova koje je grupa uradila tokom prethodne dvije godine, spremajući se za ovaj najvažniji trenutak karijere – izlazak ”prve ploče”.

Republika, omot albuma Ziher

Raniji singlovi su, dakle, “Nema više vremena”, “Sladak par”, “Ako znaš”, “Pišem kući propalo je sve” te dva, kako rekosmo, ‘bosanska’ – “Razveseli me” i “Ona voli djevojke”, obrada možda najpoznatijeg punk-rock klasika “Should I Stay Or Should I Go” grupe The Clash. Oba potonja spota su snimljena u produkciji zeničkog LeNona i autorice Feride Abdagić, na lokacijama klubova u ovom gradu.

Album donosi još 5 premijernih autorskih pjesama, ”Divno se osjećam”, ”Ja sam kopija”, ”Dvostruko izdanje”, ”Probit ja ću led” i ”Ljubav”, a sve ih, kao i ostale, potpisuje pjevač Dubravko Đuričić Dubri, a aranžmani su djelo čitavog sastava, dok je produkciju obavio Hrvoje Praskalo.

Postavu, uz Đuričića, čine još Matija Obradović (gitara, prateći vokali) i Filip Križan (bas gitara), a bubnjeve su za potrebe albuma, citiramo, “odlupali” Ivo Baričević (“Ako znaš”, “Ona voli djevojke”) i Siniša Vasilić (ostatak).

Pjesme sastava Republika smjestile su se između dva stila, popa i punka, pronalazeći u svakome izvor za ono što ih čini zanimljivima: veliku sviračku energiju, jednako uvjerljivu i na studijskim snimcima i na živim izvedbama. Zbog toga se čini utemeljenom najava izdavača da album “Ziher” predstavlja jedan od najatraktivnijih punk paketa današnje scene u Hrvatskoj.