Jimi Hendrix

Hendrixa još slave i u našem regionu

Muzika - regija Show Time

Muzika po mnogima najznačajnijeg blues/rock gitariste Jimija Hendrixa (Seattle, 27. 11.  1942. – London, 18. 9. 1970.) još uvijek se slavi diljem svijeta raznim tribute koncertima, izložbama, pa čak uz atletske utrke i modne revije.

Tako će u mostarskom Muzičkom centru Pavarotti, u ponedjeljak 28. 11. 2016., biti izveden program koji je priredio najpoznatiji mostarski muzički promotor DJ Sheff i koji će podsjetiti na poznata vinilna ostvarenja Jimija Hendrixa uz projekciju odabranih dokumentarnih fotografija.

U ovom centru su i prije dvije godine priredili Tribute koncert povodom 45 godina od Hendrixove smrti, a tada je svirao novotravnički bend Hey Joe.

Zanimljivo je da se u našem regionu najviše i na najraznovrsnije načine lik i djelo kultnog gitariste slave u Zagrebu.

Hendrixov most u Zagrebu

U proljeće prošle godine u dvorištu zagrebačkog Subkulturnog centra otkriven je spomenik Hendrixu, rad Borisa Leinera, kipara i bubnjara Azre. Ove godine, 9. aprila, u Zagrebu je održan Savski polumaraton, koji je postao poznat i kao Hendrixov polumararaton, jer je cilj ove utrke kod Zelenog mosta na Savi, a upravo se on kolokvijalno zove Hendrixov most zbog dugogodišnjeg velikog natpisa na njegovoj konstrukciji. Natpis je postao neka vrsta zaštitnog znaka, pa je još prije par godina pokrenuta inicijativa da taj most i službeno postane Hendrixov. Koliko to jeste ozbiljna namjera pokazuje to da je čak jedna politička partija, 7. 9. ove godine, organizirala na tom mjestu koncert pod nazivom “MOST za Hendrixa”, koji je izvela zagrebačka grupa Stop, predvođena gitaristom Nikolom Sarapom, poznatima inače kao ‘tumačima’ Hendrixovog muzičkog naslijeđa.

Evo još jedne zanimljivosti. Španjolski modni magazin Vogue je 2010. angažirao dizajnericu Anju Rubik za modnu priču u počast Hendrixu, pa su na reviji predstavljeni modeli koji odgovaraju vremenu u kojem je živjela i stvarala gitaristička ikona, a poznato je bilo kao vrijeme ”djece cvijeća”.

Uz 75 godina od rođenja Hendrixa, iduće godine svijetom će proći Experience Hendrix Tour, već sada najavljen kao ‘Guitar Event Of The Year‘. Naziv ninalo nije pretjeran, budući da će se na sceni, s obradama Hendrixovih klasika, pojaviti današnji svjetski gitarski junaci, od blues legende Buddyja Guya do grupe Black Label Society i bivšeg Osbourneovog gitariste Zakka Wyldea, a tu su još Jonny Lang, Kenny Wayne Shepherd, Eric Johnson, Dweezil Zappa i Billy Cox, basista iz oba Jimijeva izvorna benda, The Jimi Hendrix Experience i Band of Gypsys.

https://youtu.be/W3JsuWz4xWc