FENA Novost: PPDIVUT Dan državnosti obilježio u Srebrenici

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-25 16:55:13

PPDIVUT Dan državnosti obilježio u Srebrenici

SREBRENICA, 25. novembra (FENA) – Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) organizirao obilježavanje Dana državnosti u Srebrenici, a tom skupu prisustvovali su sindikalci iz svih krajeva BiH.

Uime Udruženja antifašista okupljenim se obratila Besima Borić, koja je govorila o značaju 25. novembra 1943. godine u antifašističkoj borbi i odluka Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH) koje su toga dana donijete na zasjedanju u Mrkonjić Gradu.

– Slavna borba naroda protiv fašizma historijski je potvrđena kroz odluke ZAVNOBIH-a, koje su svima ostavljene u amanet kao historijski dragulj i potvrda državnosti jedine nam domovine s hiljadugodišnjom historijom – naglasila je Borić.

Prigodnim riječima skupu se obratio i predsjednik Sindikata PPDIVUT-a Mehmed Avdagić ističući da je antifašizam u osnovi sindikalnog pokreta radništva i da na civilizacijskim tekovinama ravnopravnosti i sloboda svih naroda i građana počiva sindikalizam kao svjetski pokret.

Osvrćući se na odluke ZAVNOBiH-a donijete u Mrkonjić gradu 1943. godine, naglasio je da je njihov značaj veliki i neuništiv, posebno za radništvo širom Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto na skupu, Potočari i Srebrenica, kao proprišta masovnog fašističkog divljanja i ubijanja, upravo su mjesta za obilježavanje Dana državnosti i za izražavanje pijeteta žrtvama srebreničkog genocida, koji je opomena čitavom čovječanstvu.

Izražen je i zahtjev za ravnopravnim učešćem tri socijalna partnera u izgradnji BiH, države univerzalnih ljudskih vrijednosti, ravnopravnih naroda, građanskih i radničkih prava i sloboda.

Nakon svečanosti, položeno je cvijeće u Memorijalnom centru žrtvama srebreničkog genocida, saopćeno je danas iz PPDIVUT-a.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2fMNeBO