FENA Novost: Omanović: Sindikat tekstila čini sve da se kolektivno pregovaranje privede kraju

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 13:43:00

Omanović: Sindikat tekstila čini sve da se kolektivno pregovaranje privede kraju

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Ramiz Omanović kazao je danas u Sarajevu da ova djelatnost  nije dobila novi kolektivni ugovor zbog niza mimoilaženja s pregovaračkim timom Udruženja poslodavaca FBiH.

-Mi smo pokušali sve da kolektivno pregovaranje privedemo kraju, ali  i sam početak pregovora nagovijestio je teškoće, dok slobodno  mogu reći da su poslodavci pokazali i jednu dozu omaložavanja sindikata. Žele sami da odlučuju o mnogim pitanjima i elminiraju sindikat kao socijalnog partnera – kazao je Omanović na pres-konferenciji u Domu sindikata u Sarajevu.

Podsjetio  je da su pregovori  Sindikata tekstila  i poslodavaca dogovoreni u junu ove godine, a da je od resornog federalnog ministarstva dobivena informacija da oni nemaju namjeru i interes da čestvuju u tome.

–  Kada smo nešto kasnije  sagledali prijedloge ugovora, poslodavaca i naš, koji je išao na usaglašavanje s  novim Zakonom o radu, članom 182., vidjeli smo da su poslodavci ponudili tekst kolektivnog ugovora u svega 42 člana. Poslodavci su, u odnosu na raniji ugovor,  izbacili sve članove koji se tiču radničkih prava i smatrali su da oni treba o tome da odlučuju. Tu su naknade za prijevoz i regres, a također i niža od najniže plaće (248 KM) koja bi se, kako mi smatramo, trebala isplaćivati kada se firma nađe u jako teškoj ekonomskoj situaciji ili usljed elementarnih nepogoda. Ipak, Sindikat je eliminiran kao socijalni partner – kazao je predsjednik Sindikata tesktila, kože, obuće i gume FBiH.

Omanović  ističe da već desetak dana nemaju kontakt s poslodavcima  i da je Sindikat,  stoga, odlučio  na sjednici UO  da u onim firmama gdje su organizirane sindikalne  podružnice, pravi kolektivne ugovore za privredna društva.

Također, pozvao je sve radnike u oblasti tekstila, kože, obuće i gume da ne pristaju na plaću ispod 406 KM te da  tamo gdje nema formiran sindikat, takvi radnici to prijave inspekciji rada.

– Zato pozivam sve da se organiziraju u sindikat, jer samo sindikat je taj koji će štititi  prava radnika – istaknuo je Omanović

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2gjUGph