Naše nasilje i Vaše nasilje, predstava HNK Rijeka

Frljićeva predstava premijerno u Rijeci – bez Frljića

Cooltura Gledam

Kontroverzna autorska predstava redatelja Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”, nakon niza nastupa na europskim kazališnim festivalima (zadnji je bio sarajevski MESS), premijerno je izvedena u utorak na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci.

Redatelja Olivera Frljića nije bilo na predstavi, niti na tribini priređenoj nakon predstave, a službeno obrazloženje je da nije mogao doći zbog akutnog gihta. Dramaturg predstave Marin Blažević ali i obnašatelj dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, stoga je kazao da ne može odgovarati na sva pitanja vezana uz predstavu, s obzirom na to da je to Frljićev autorski projekt i nisu zajedno odlučivali o svim njenim elementima.Istaknuo je da je njegovo mišljenje da se trebalo odustati od te predstave u jednom trenutku, ali ne zato što prikazuje ili se bavi nečim što se ne bi smjelo prikazivati nego zato što je, po njemu, trebala biti dosljednija sebi svojom odlučnošću i radikalnošću. Vrijednost predstave je više u hrabrosti i beskompromisnosti izvođača te njihovom utjelovljenju problema nego u tome o čemu predstava govori, rekao je Blažević.

Na pitanje iz publike zbog čega se odlučilo koristiti zastave koje nisu hrvatske službene državne, dok je u svim zemljama u kojima se predstava igrala prije tako bilo, te je li to rezultat prijetnji tužbama, nije dat jednoznačan odgovor.

Glumica Mišković je pročitala tekst objašnjenja koji joj je poslao Frljić, a u kojem on navodi da je tom odlukom htio doskočiti mogućim prijavama, ujedno se referirajući na to da je u Hrvatskoj od devedesetih godina provođena fašizacija zemlje. Glumci su potvrdili da je tijekom dana bilo polemike oko toga koju zastavu koristiti, a Blažević je naveo da je hrvatska državna zastava kao jak simbol već dovoljno korištena u riječkome HNK.

U utorak su na konferenciji za novinstvo u Rijeci predstavnici nekoliko pravaških političkih stranaka i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Rijeke zatražili da se predstava skine s repertoara riječkoga HNK, uz obrazloženje da vrijeđa vjerske osjećaje i kršćana i muslimana te da se zastava RH izlaže ruglu i time krše zakonske odredbe. Zbog tih razloga je podnijeta kaznena prijava u Poljskoj nakon izvedbe predstave, a na festivalu MESS u Sarajevu je zbog prijetnji organizatorima, najprije odlučeno da se igra samo pred stručnim žirijem, ali je publika ipak puštena nakon inzistiranja samih gledatelja.

(FENA) R.G.