FENA Novost: SDP: Zbog crne liste FATF-a, bh. privreda će doživjeti kolaps

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 15:26:29

SDP: Zbog crne liste FATF-a, bh. privreda će doživjeti kolaps

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – U Socijaldemokratskoj partiji (SDP)BiH smatraju skandaloznim da je aktuelna vladajuća koalicija na državnom nivou dovela zemlju na crnu listu Svjetske organizacije za sprječavanje pranja novca i finansiranja borbe protiv terorizma (FATF), čime je BiH svrstana uz bok državama poput Afganistana, Iraka, Laosa, Sirije, Irana, Ugande, Gvajane, Vanuatua i Jemena.

Navode da, nakon što je Deutsche Bank, iz tog razloga, nedavno blokirala više od 500 finansijskih transakcija iz BiH, samo je pitanje dana kada će, zbog poskupljenja kapitala na tržištu, kao i zbog buduće strožije kontrole finasijskih tokova iz BiH, investitori početi zaobilaziti zemlju.

Dodaju da, zbog navedene blokade, praktično sve domaće kompanije koje posluju s inozemstvom više to neće moći raditi, što će dovesti do njihovog zatvaranja i gubitka ogromnog broja radnih mjesta. Iz ovog razloga, mnogi predstavnici stranih kompanija su već najavili povlačenje s bh. tržišta i otpuštanje svojih zaposlenika.

Iz SDP-a ističu da je glavni razlog zašto je BiH došla na crnu listu što u državnom parlamentu još nisu usvojene preporuke FATF-a i Moneyvala vezano za Zakon o sprječavanju pranja novca.

(FENA) M.B.