FENA Novost: Sisak: U subotu temeljac za Islamski kulturni centar

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-09 14:50:17

Sisak: U subotu temeljac za Islamski kulturni centar

SISAK, 9. studenoga (FENA/Hina) – U subotu, 12. studenoga u Sisku će biti položen temeljni kamen budućeg Islamskog kulturnog centra, vrijednog 5,5 milijuna eura, čiju izgradnju financira Islamska zajednica u Hrvatskoj, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Sisku.

 “Novi objekt, površine 2500 četvornih metara, osim molitvenog dijela, raspolagat će i brojnim drugim prostorima za kulturne, društvene i edukativne djelatnosti. Uz džamiju s velikom kupolom i minaretom, tu će biti polivalentna dvorana, knjižnica s čitaonicom, učionice, restoran muslimanske kuhinje, stambeni i drugi prostori. Vrijednost objekta, čiji je investitor Islamska zajednica u Hrvatskoj, je 5,5 milijuna eura, a gradit će se u fazama. Vjerujemo kako će centar širiti poruke mira, prijateljstva i dijaloga, a arhitektonski će oplemeniti vizuru grada”, rekao je na konferenciji za novinare sisački imam Alem ef. Crnkić.

Kamen temeljac za Islasmki centar u Sisku bit će položen u godini u kojoj se obilježava stota obljetnica institucionalnog islama u Hrvatskoj. Nakon opsežnih priprema, koje obuhvaćaju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i otkup zemljišta, projektiranje objekta, te prikupljanje nužnih dozvola i suglasnosti, uvjeti za početak izgradnje centra su ostvarene. U gradu, u kojem živi 2450 muslimana, odnosno 5,1 posto stanovnika, potrebe za takvim objektom osjećaju se već desetljećima, rekao je imam Crnkić.

Najavio je da će na subotnjoj svečanosti sudjelovati veliki broj vjernika iz Hrvatske i susjednih zemalja, očekuju su reis-ul-ulema Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović, direktor turske razvojne agencije TIKA Serdar Can, dužnosnici zagrebačkog Mešihata, veleposlanici brojnih arapskih zemalja, a nazočnima će se obratiti i sisački biskup mons. Vlado Košić.

Imam Crnkić je na potpori zahvalio Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, a sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić izrazile su uvjerenje kako će budući centar biti mjesto tolerancije i suživota. Polaganje temeljnog kamena su ocijenile povijesnim trenutkom za muslimansku zajednicu ne samo u Sisku i županiji, već i Hrvatskoj.

Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Sisku Edin Safić otklonio je svaku mogućnost da će budući centar doprinijeti radikalizaciji islama, naglasivši da je njegova namjena upravo suprotna. Priotom je istaknuo da u Hrvatskoj nije evidentiran ni jedan pripadnik terorističke organizacije ISIS.

U Pastoralnom centru susjedne katoličke župe Pohoda Blažene Djevice Marije održana je i tribina, na kojoj su vjernike o budućem Islamskom kulturnom centru i djelovanju islamske zajednice u Sisku izvijestili domaći župnik vlč. Branko Koretić, povjerenik za ekumenizam i dijalog vlč. Branimir Motočić, sisački imam Alem ef. Crnkić i sisački imam u miru Fuad ef. Karaga.

(FENA) I.B.