FENA Novost: Rukovodstvo SDS-a razgovaralo s delegacijom Komunističke partije Kine

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 12:06:37

Rukovodstvo SDS-a razgovaralo s delegacijom Komunističke partije Kine

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica potvrdio je nakon sastanka rukovodstva ove stranke s delegacijom Komunističke partije Kine koji je održan u Sarajevu, da su od ove visoke delegacije dobili poziv za političku saradnju.

Govedarica je kazao da kineski narod i Kina imaju razumijevanje za BiH, i za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH, a na sastanku je zaključeno da je potrebna saradnja na ekonomsko-privrednom, kao i kulturno-obrazovnom nivou.

– Onošto smo takođe primijetili jeste da kineska delegacija visoko uvažava ministra Mirka Šarovića i njegove napore koje do sada radi sa svoje pozicije i ta saradnja će se nastaviti – kazao je Govedarica.

Izrazio je zadovoljstvo što će RS dobiti Konfučijev institut u Banjoj Luci te da se pregovori privode kraju, uz uvjerenje da će državna asocijacija za to dati svoju saglasnost.

Govedarica kaže da je apelovao kod visoke delegacije da ima u vidu Filozofski fakultet u Istočnom Sarajevu, sa sjedištem na Palama, koji ima studijski program kada je u pitanju kineski jezik, međunarodni centar za polaganje kineskog jezika.

– Svake godine od 15 do 20 studenata s Filozofskog fakulteta odlazi u studentsku razmjenu u Kinu i moj apel je bio da bi takav institut mogao da bude organizovan i na Palama, u sklopu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu – kazao je predsjednik SDS-a.

Istakao je također da će se odazvati pozivu delegacije Komunističke partije Kine za studijsku posjetu.

– Uime SDS-a, raduje me što smo imali ovako visoku delegaciju iz NR Kine, odnosno Komunističke partije Kine, sa željom da tu saradnju nastavimo, u interesu građana RS-a i svih onih koji žive u BiH – zaključio je Govedarica.

(FENA) L.A.