FENA Novost: Konferencija platforme za smanjenje rizika od katastrofa BiH sutra u Sarajevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 10:35:29

Konferencija platforme za smanjenje rizika od katastrofa BiH sutra u Sarajevu

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – U Sarajevu će sutra biti održana Četvrta konferencija Platforme za smanjenje rizika od katastrofa Bosne i Hercegovine , u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, a u saradnji s Ujedinjenim nacijama u BiH i podršku Ambasade Švicarske u BiH. 

Tematski fokus ovogodišnje Platforme je izgradnja svijesti o važnosti procjene rizika kao obaveznog koraka za razumijevanje interakcije između opasnosti, izloženosti i ranjivosti, a sve u cilju  postizanja efikasne prevencije katastrofa.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine u oblasti procjena i smanjenja rizika od katastrofa, eksperti, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija, ambasada i privatnog sektora. Na konferenciji će, između ostalih, učestvovati Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH i Sezina Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

Na kraju Konferencije će biti usvojene preporuke u oblasti procjena rizika u BiH.

Bosna i Hercegovina je 2013. godine uspostavila Platformu za smanjenje rizika od katastrofa u vidu foruma za razmjenu mišljenja koji obuhvata sve faktore društva iz različitih oblasti djelovanja koje će u svom domenu ponuditi najbolja rješenja u cilju prevencije i bolje  zaštite  od katastrofa. To uključuje usaglašavanje stavova o potrebama djelovanja u smanjenju rizika od katastrofa, procjenjivanje opasnosti, usaglašavanje aktivnosti, poticanje i postizanje najkvalitetnijeg odgovora na prijetnje i rizike od katastrofa i razvijanje svijesti stanovništva o postojanju opasnosti od prirodnih ili drugih katastrofa, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) J.Č.