FENA Novost: Cjelokupni program Mostar Film Festivala

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 12:17:30

Cjelokupni program Mostar Film Festivala

MOSTAR, 22. studenoga (FENA) – Mostar Film Festival (MOFF) održavat će se od 24. do 30. studenoga u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a na njemu će se, po prvi put, prikazivati filmovi u natjecateljskom, dokumentarnom, studentskom i dječjem programu.

 U natjecateljskom programu MOFF-a bit će prikazano sedam filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije.

 Iz bh. produkcije publika će imati priliku pogledati igrani film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”, dok hrvatski redatelj Zrinsko Ogresta donosi priču “S one strane”, a u režiji Danila i Rade Šerbedžije stiže film “Oslobođenje Skoplja”. 

 U natjecateljskom programu tu je i film “Ne gledaj mi u pijat”, hrvatske redateljice Hane Jušić, hit komediju “Ministarstvo ljubavi” Pave Marinkovića, igrani film “Lazar” Svetozara Ristovksog te “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

 U programu “Docuspectre” bit će prikazano šest dokumentarnih filmova iz regije i to; “Čovjek koji je pojeo sebe”, redatelja Igora M. Toholja, “Lauš”, redateljice Branke Bešević Gajić, “Sve je bio dobar san”, redatelja Branka Ištvančića, a iz hrvatske produkcije bit će prikazan i film “Brda 21000 Split”.

  Ovogodišnji MOFF donosi i dokumentarac o legendarnoj rock skupini Zabranjeno pušenje, koju je pod nazivom “No smoking in Sarajevo” zabilježio redatelj Gianluca Loffredo. Od domaćih ostvarenja bit će prikazan narativni dokumentarac novinara i redatelja Zdenka Jurilja, “Druga obitelj”, koji prati priču o Udruzi fra Mladen Hrkać.  

 U programu “Dječji klasici” koji se ove godine održava pod sloganom “Junaci lektire na velikom ekranu”, MOFF donosi pet igranih filmova za djecu. Među ostvarenjima rađenim po književnim djelima iz školske lektire, publika 10. MOFF-a moći će pogledati filmove “Koko i Duhovi” i “Ljubav ili smrt”, redatelja Daniela Kušana, te drugi dio trilogije o poznatom dječaku Koku “Zagonetni dječak” redatelja Dražena Žarkovića.

 Uz ‘Koka’, među dječjim klasicima naći će se i “Šegrt Hlapić”, redatelja Silvija Petranovića te “Duh u močvari”, redatelja Branka Ištvančića. Filmovi iz programa “Dječji klasici”, koji je namijenjen školarcima, ali i svima onima koji se žele prisjetiti dobrog dječjeg štiva, bit će prikazani u prijepodnevnim projekcijama.
 
 U studentskom programu “Hej studenti studentima”, koji MOFF donosi u suradnji s HT Eronetom, bit će prikazani filmovi polaznika Dramskih i scenskih akademija iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Novog Sada i Cetinja, dok će oko tridesetak studenata tijekom festivala sudjelovati u radionicama naziva “Masterclass”. Radionice su zamišljene kao svojevrsna filmska platforma na kojima će studenti moći učiti od vrhunskih filmskih profesionalaca.

 O najboljim filmovima 10. MOFF-a odlučivat će žiri koji čine Sandra Rančić, novinarka, dokumentaristica, direktorica festivala glazbenog dokumentarnog filma DOK’N’RITAM, Jaime Olabarri Powell, španjolski fotograf i Dževdet Tuzlić, novinar i filmski kritičar. Predsjednik tročlanog međunarodnog žirija biti će glumac Velibor Topić.

 Stablo ljubavi za životno djelo na Mostar Film Festivalu ide u ruke glumačkim velikanima Draganu Despotu i Lazaru Ristovskom.

 Uz dobar filmski program, 10. izdanje Mostar Film Festivala donosi odličnu zabavu i bogat glazbeni program. Tako će prvu večer u Golden Pubu goste zabavljati bend Zoster. Pored tog benda, u sklopu MOFF-a nastupit će Zabranjeno pušenje, Elemental, Galija, Maca – Cabaret: Dva i po muškarca, Tamburaši s kamena, a bit će organiziran i Disco Trash Party.
 
 Detaljan raspored projekcija i after partya, cijena ulaznica, te dodatnih informacija vezanih za Mostar Film Festival, može se potražiti na službenim web i Facebook stranicama MOFF-a, priopćili su organizatori.

 

(FENA) I.B.