FENA Novost: Ambasada Japana – Ceremonije primopredaje projekata u općinama Kakanj i Breza

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 12:23:22

Ambasada Japana – Ceremonije primopredaje projekata u općinama Kakanj i Breza

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa učestvovat će sutra na ceremonijama primopredaje dva projekta.

On će sutra prisustvovati na ceremoniji primopredaje „Projekta opremanja Doma zdravlja Kakanj medicinskom opremom” u prostorijama DZ Kakanj te ceremoniji primopredaje tog projekta u prostorijama DZ Breza.

Ambasada Japana u BiH je dodijelila 23.304 eura (45.578 KM) Domu zdravlja Kakanj na „Projektu opremanja Doma zdravlja Kakanj medicinskom opremom” u cilju nabavke ultrazvučnog aparata. Dom zdravlja je jedina ustanova koja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu na području općine Kakanj. Prije provedbe tog projekta, Dom zdravlja je raspolagao jednim ultrazvučnim aparatom nabavljenim 1990. godine, koji je dotrajao i bio podložan učestalim kvarovima uslijed dugogodišnjeg korištenja. Stoga je cilj projekta unaprijeđenje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite na području općine Kakanj.

Na godišnjem nivou, ukupan broj direktnih korisnika ultrazvučnog aparata je oko 15.000 pacijenata, kao i stanovnika susjednih općina, dok je broj indirektnih korisnika oko 40.000 stanovnika općine Kakanj.

Ambasada Japana u BiH je dodijelila je i 70.813 eura (138.498,10 KM) Domu zdravlja Breza za „Projekat opremanja Doma zdravlja Breza medicinskom opremom”, u svrhu nabavke novog multifunkcionalnog radiološkog uređaja. Dom zdravlja je ključna ustanova za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite stanovnicima na teritoriji općine Breza. Prije implementacije tog projekta, Dom zdravlja Breza je posjedovao veoma stari RTG aparat nabavljen 1974. godine. Uslijed dugogodišnjeg korištenja i dotrajalosti, RTG aparat je bio van funkcije. U tom smislu, provedba tog projekta je rezultirala opremanjem Doma zdravlja Breza savremenom radiološkom dijagnostikom. Direktni korisnici projekta su 6.000 pacijenata na godišnjem nivou, dok su indirektni korisnici oko 14.000 stanovnika općine Breza.

Oba projekta su finansirana u okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte (GAGP), koji provodi Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini.

Vlada Japana pridaje veliki značaj projektima iz oblasti zdravstvene zaštite. Od 1996. godine, Japan je donirao preko 82 miliona eura ili oko 160 miliona KM za unaprijeđenje zdravstvenog sektora u ovoj zemlji.

Ove godine Japan i Bosna i Hercegovina obilježavaju 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ambasada Japana u BiH želi da ta dva projekta ostanu simbol prijateljstva između naroda BiH i naroda Japana. 

(FENA) J.Č.