FENA Novost: Spahić: Od parafa na mirovni sporazum u Dejtonu do parafa za članstvo u EU

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-21 11:01:44

Spahić: Od parafa na mirovni sporazum u Dejtonu do parafa za članstvo u EU

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) – Predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) BiH Ibrahim Spahić smatra da je potrebno izvršiti temeljitu inventure ostvarivanja obaveza prizašlih iz Opšteg mirovnog sporazuma u Dejtonu budući da je BiH aktivan učesnik političkih procesa u Evropi kroz pristupanje Evropske unije.

BiH je parafirala Opšti mirovni sporazum sa svim aneksima kao suverena i nezavisna država, članica OUN.

– Do parafa za članstvo BiH u EU potrebno je stoga osigurati jačanje svih kreativnih, kohezivnih snaga u zemlji  kako bi građani i država bili dio zajednice koja promoviše evropske vrijednosti – kaže Spahić.

Nakon više od dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma mišljenja je da nije osiguran održiv povratak, mir, prava građana, kao ni ravnopravnost, sigurnost i stabilnost.

– Mir i sigurnost u zemlji se već dvadeset godina definišu kao nedovršeni i sporo se izgrađuje povjerenje i stabilnost u društvu. Nedostaje zajednička ekonomska, socijalna i politička vizija razvoja zemlje, te je dužnost državnih institucija da konačno preuzmu odgovornost za realno stanje u BiH i za promjene koje su neophodne kako bi se otvorio put za rješavanje životnih problema stanovništva – naveo je predsjednik GDS-a Spahić u saopćenju.

(FENA) L.A.