FENA Novost: Nasilje nema opravdanja i ne smije biti tolerirano

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 14:41:10

Nasilje nema opravdanja i ne smije biti tolerirano

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – Nasilje nema opravdanja i ne smije biti tolerirano – ključna je poruka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 19. novembra, koji se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom.

Vođeno Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, Ministarstvo u svom radu nastoji osigurati zakonski okvir i mehanizme za punu zaštitu djece od svih oblika nasilja. Tome, između ostalog, svjedoči i donošenje strategija za borbu protiv nasilja nad djecom kao i Smjernica za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom, Ministarstvo podsjeća da Konvencija UN-a o pravima djeteta propisuje obavezu države da poduzme potrebne zakonodavne, administrativne, socijalne i obrazovne mjere da zaštiti djecu od svakog oblika fizičkog ili psihičkog nasilja, povreda ili zloupotrebe, zanemarivanja ili zapuštenosti, zlostavljanja ili iskorištavanja, dok se o njemu brine roditelj, zakonski zastupnik ili neka druga odgovorna osoba kojoj je briga o djetetu povjerena.

U nizu međunarodnih akata koja štite prava djeteta je i Evropska socijalna povelja kojom se zahtijeva zakonska zabrana svakog oblika nasilja nad djecom. Nadalje, smatra da se svaki oblik ponižavajućeg kažnjavanja ili postupanja prema djeci mora od strane države zakonom zabraniti i propratiti odgovarajućim sankcijama.

Vođeni ovim i drugim međunarodnim dokumentima te Akcionim planom za djecu BiH 2015.-2018., Vijeće za djecu BiH je nadležnim vladama uputilo Inicijativu za izmjenu porodičnih zakona, zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, zakona o zaštiti od nasilja u porodici, krivičnih zakona kao i zakona iz oblasti zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko BiH, okvirnog zakona u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja, kao i zakona o sportu.

Konačni cilj ove inicijative je uvođenje izričite zabrane tjelesnog kažnjavanja djece u svim životnim okruženjima djeteta – saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) M.B.