FENA Novost: U Livnu održan sastanak o žrtvama rodno zasnovanog nasilja

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-16 16:36:41

U Livnu održan sastanak o žrtvama rodno zasnovanog nasilja

LIVNO, 16. studenoga (FENA) – Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ), u suradnji s Gender centrom Federacije BiH, organiziralo je danas u Hotelu “Park” u Livnu inicijalni radni sastanak za provedbu projekta “Unaprjeđenje pristupa multisektorskim uslugama za žrtve rodno zasnovanog nasilja na županijskoj i općinskoj razini”.

Projekt je predstavio stručni savjetnik Gender centra Zlatan Hrnčić, a realizira se u okvir UN-ovog programa “Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja u BiH”, koji financijski podržava Švedska razvojna agencija SIDA te ima za cilj podržati rad županijskih koordinacijskih tijela i općinskih multisektorskih timova u preventivnom djelovanju i postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Po mišljenju sudionika sastanka, dosadašnja iskustva su pokazala da se najefikasniji rezultati u radu na prevenciji i borbi protiv nasilja u obitelji postižu kroz zajedničko i sveobuhvatno djelovanje policije, zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, pravosuđa i institucija i ustanova, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u razumijevanju te specifične i kompleksne problematike.

Stoga su današnjem sastanku uz organizatore prisustvovali predstavnici centara za socijalni rad s područja HBŽ-a, MUP-a HBŽ-a, nevladinih organizacija, sudske vlasti, prosvjetnih institucija, Centra za mentalno zdravlje i drugi koji su direktno i indirektno vezani za razumijevanje te problematike u HBŽ-u.

S tim u vezi, na današnjem je sastanku predstavljen projekt za HBŽ, čija je realizacija planirana do prosinca 2018. godine. On obuhvaća podršku radnim sastancima koordinacijskih tijela i multidisciplinarnih timova, edukacije profesionalaca, osnaživanje, podršku u radu i realizaciju projekta na lokalnoj razini, navodi se u priopćenju.

(FENA) R.G.