FENA Novost: Prihvaćene primjedbe Bošnjaka na Zakon o lokalnoj samoupravi u RS-u

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-16 12:19:28

Prihvaćene primjedbe Bošnjaka na Zakon o lokalnoj samoupravi u RS-u

BANJA LUKA, 16.novembra (FENA) – Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas je prihvatila primjedbe Bošnjaka na Zakon o lokalnoj samoupravi, koje se odnose na član o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u lokalnoj vlasti u RS-u.

Na ovaj zakon, ranije usvojen u Narodnoj skupštini RS-a, veto je stavio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Potpredsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović je pojasnila da je usvojen amandman bošnjačkog kluba kojim se predviđa da se u lokalnim skupštinama osigurava proporcijalna zastupljenost u skladu s posljednjim popisom,a za Bošnjake je to onaj iz 1991.godine.

Amandmanom se precizira da predsjednik lokalne samouprave i gradonačelnik, odnosno načelnik ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda i grupa ostalih naroda, osim ako jedan konstitutivni narod ima natpolovičnu većinu prema posljednjem popisu stanovništva.

Dogovora na Zajedničkoj komisiji nije bilo u vezi s izvještajem o referendumu u RS-u o danu tog bh. entiteta i o ovom pitanju konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Na sjednici Vijeća naroda RS-a prošle sedmice nije bilo saglasnosti o skupštinskim odlukama o konstatovanju rezultata referenduma u RS-u na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS”, a na koju je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Bošnjački klub je 18. oktobra stavio veto na te odluke, a šef tog kluba Mujo Hadžiomerović je i danas rekao da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće i moraju se ispoštovati.

Pojasnio je da su njima nastavljene antiustavne i antidejtonske aktivnosti, na šta su upozoravali još prije usvajanja prve odluke o raspisivanju referenduma u RS-u o Danu RS-a.

Također je ukazao na sporne skupštinske odluke kojima se daje ovlaštenje predsjedniku i članovima Komisije za provođenje referenduma u RS-u u vezi s postupkom u Ustavnom sudu BiH i do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih u Sudu BiH.

Također, za Klub Bošnjaka je neprihvatljiv i zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije za provođenje referenduma u eventualnim sudskim procesima u sudovima koji će utvrđivati navodnu krivičnu odgovornost članova Komisije koji su provodili odluku Narodne skupštine.

Nije bilo saglasnosti ni o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru u RS-u, te će se o ovom pitanju također izjasniti Ustavni sud RS-a.

(FENA) M.B.