FENA Novost: Obrazovati učenike o negativnostima korupcije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-16 15:24:17

Obrazovati učenike o negativnostima korupcije

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) – Uvođenje u osnovnim i srednjim školama obrazovanja o korupciji jedna je od ključnih aktivnosti u budućoj prevenciji te pojave – rekla je pedagogica-psihologinja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Sarajevu Samela Alagić tokom današnje edukacije za nastavnike i profesore u projektu “Prevencija korupcije kroz obrazovanje: Više znanja, više transparentnosti”.

Edukacija, koja podrazumijeva detaljno obrazloženje plana projektnih aktivnosti i pripremu implementacije pilot-sati u školama o antikorupciji, realizira se radi podrške provođenju mjera iz Akcionog plana Strategije za borbu protiv korupcije (2015-2019). Ova strategija nalaže između ostalog obaveze obrazovnim institucijama u prevenciji korupcije.

Projekt “Prevencija korupcije kroz obrazovanje: Više znanja, više transparentnosti” realizira Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva ACCOUNT.

Naglašavajući da se pošast uvukla u gotovo sve društvene pore, tokom današnje edukacije nastavnika i profesora oni su govorili da ni njihova branša nije imuna od korupcije te o načinima na koje učenicima, posebno najmlađim, treba pojmovno i suštinski predočiti šta je zapravo korupcija i navesti ih na razmišljanja i izgradnju stavova o negativnostima po njih same i čitavo društvo.

I uticaj porodice je izuzetno važan u ovom procesu, naglašavaju prosvjetari što smatraju da na taj način problem treba prevenirati u korijenu, “odozdo”, dok neki dodaju da mjere prvenstveno treba da uslijede s najvišeg nivoa, “odozgo”, sistemski.

Kako god, prosvjetari se slažu da je važno govoriti učenicima o korupciji, primjereno za njihovu dob predočiti je i pojmovno i suštinski, naglašavati koliko je to teška i negativna pojava makar željeni rezultat došao godinama i godinama kasnije – u vidu generacija što neće živjeti i raditi u ambijentu sveprisutne korupcije.

(FENA) L.A.