FENA Novost: Borovac: Privremeni Upravni odbor INOBiH će raditi do izbora novog UO

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-16 15:25:52

Borovac: Privremeni Upravni odbor INOBiH će raditi do izbora novog UO

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) – Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je danas u Sarajevu potvrdila da će privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe BiH danas imati konstituirajuću sjednicu.

– Ovaj odbor, nakon odluke Vijeća ministara, a odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH, jeste sada zvaničan odbor koji će raditi do izbora novog Upravnog odbora – kazala je ministrica Borovac, te napomenula da u Odluci stoji da prestaje rad prethodnog Upravnog odbora.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara je ranije donijelo Odluku o formiranju privremenog Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH.

Ministrica Borovac je istaknula da je ovaj upravni odbor bio potreban, prije svega da se riješe krupna pitanja.  

-Kao jedno od gorućih pitanja jeste 600 hiljada KM koje stoje na računu Instituta i koje se ne bi iskoristile da nismo uspostavili ovaj upravni odbor, zbog opstrukcija u radu dosadašnjeg Upravnog odbora kojem je inače istekao mandat od 2011. godine – navela je Borovac.

Po njenim riječima, Vijeće ministara je usvojilo informaciju o stanju u Institutu, te je nakon njenog razmatranja na oba doma parlamenta BiH, donijelo zaključak da se formira privremeni Upravni odbor.

U sjedištu Instituta za nestale osobe BiH u Sarajevu za 14. novembar je bila zakazana sjednica dosadašnjeg Upravnog odbora Instituta radi realizacije Odluke o formiranju privremenog Upravnog odbora, koju je donijelo Vijeće ministara BiH.

Tada je iz Instituta za nestale osobe saopćeno da je, postupajući po Odluci Vijeća ministara zakazana sjednica dosadašnjeg Upravnog odbora, ali zbog nedostatka konsenzusa dnevni red sjednice nije usvojen.

U saopćenju Instituta od 14. novembra se navodi da, na temelju Sporazuma o preuzimanju odluke suosnivača za Institut za nestale osobe BiH, članove Upravnog odbora imenuju suosnivači, odnosno Vijeće ministara i Međunarodna komisija za nestale osobe. 

– S obzirom na to da je članovima dosadašnjeg Upravnog odbora istekao mandat 2009.(tri člana koji su imenovani na period od dvije godine) i 2011. godine (tri člana koji su imenovani na period od četiri godine) i da su do sada bili u tehničkom mandatu, kao i činjenici da je došlo do zastoja, odnosno otežanog rada u Institutu za nestale osobe BiH, Vijeće ministara je u saglasnosti s drugim suosnivačem donijelo Odluku o formiranju privremenog Upravnog odbora – navedeno je tada u saopćenju Instituta.

(FENA) L.A.