FENA Novost: Lalović: VTK putem projekta FARMA II postigla da se čuje glas privrede

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-16 12:39:42

Lalović: VTK putem projekta FARMA II postigla da se čuje glas privrede

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) – Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Ognjenka Lalović istakla je da ova komora snažno podržava projekte FARMA I i FARMA II, jer se aktivnosti i ciljevi projekata u mnogo čemu poklapaju s aktivnostima, misijom i vizijom VTKBiH.

To je izjavila medijima uoči okruglog stola o temi “Diskusija o prioritetima za razvojne intervencije”, koji su danas u Sarajevu organizirali predstavnici projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA), zajedno s predstavnicima javnog i privatnog sektora BiH.

Lalović je kazala da VTK ima mnogo dodirnih tačaka s projektom FARMA II, pogotovo imajući na umu da VTK pokušava svim svojim aktivnostima ukazati na neophodnost povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, pogotovo u sektorima koji su u fokusu FARMA-e II.

Također, istakla je, cilj je i povećanje izvoza finalnih proizvoda i diversifikacija proizvoda, čemu se stalno i teži izmjenama i dopunama zakonodavnog okvira.

Pojasnila je da projekt ima dvije komponente – direktnu podršku malim i srednjim preduzećima te direktnu podršku izmjenama zakonodavnog okvira.

Naglasila je da je VTKBiH projektom FARMA II uspjela da postigne da se čuje glas privrede, što je kroz planirane aktivnosti i vidljivo, pa su s USAID/Sida FARMA II projektom dogovorene zajedničke aktivnosti, kao što su nastupi na inostranim tržištima te promotivne aktivnosti. 

Zamjenica direktora projekta FARMA II Meriha Manojlović kazala je da će na današnjem okruglom stolu biti riječi o ciljevima projekta te planovima za naredni period, a tokom diskusije nastojat će prikupiti što više podataka iz javnog i privatnog sektora da bi vidjeli da li su na pravom putu.

Kako je rekla, učesnici na svim dosadašnjim okruglim stolovima složili su se s pravcem projekta, s tim da će se ubuduće projekt više fokusirati na pružanje tehničke pomoći i organiziranje obuka za institucije koje pružaju stručne usluge u poljoprivredi, standardizaciju proizvodnje, certificiranje u međunarodnim standardima za sigurnost hrane, promociju na tržištu…

Najavila je da će rezultati biti sumirani na dva finalna sastanka koji će  biti održani u Sarajevu i Banjoj Luci.

Direktor Sarajevske mljekare “Milkos” Adin Fakić, kompanije koja je korisnik i partner FARMA projekta, istakao je odličnu saradnju s VTKBiH, imajući u vidu činjenicu da su prva bosanskohercegovačka mljekara koja je dobila dozvolu za izvoz u Evropsku uniju (EU), što su projekti FARMA i Sida podržali.

Istakao je da se BiH trenutno nalazi u prijelomnom periodu, s obzirom na to da je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te na taj način ušla u igru za koju nije pripremljena, jer, smatra Fakić, bh. poljoprivrednici nemaju veliku podršku države.

– Nedostaju nam sredstva u budžetu, plavi dizel, imamo nepovoljnu poreznu politiku prema poljoprivrednicima, nemamo nepovratna sredstva EU i izgubili smo IPA, IPARD i CAPAR i sve moguće fondove koje smo mogli koristiti – zaključio je direktor “Milkosa”.

Projekt USAID/Sida “FARMA II” je petogodišnji program  od 16,3 miliona američkih dolara, od čega je 3,5 miliona namijenjeno malim grantovima u privatnom sektoru. Finasiraju ga američka i švedska vlada.

U prethodnih mjesec dana organizirana je serija okruglih stolova širom BiH, na kojima je s lokalnim i regionalnim akterima iz sekora poljoprivrede otvorena diskusija o prioritetima za razvojne intervencije u narednih 4-5 godina.

(FENA) L.A.