FENA Novost: Izložba ‘Rat sjećanje’ od 22. novembra u Banjoj Luci

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-16 12:38:10

Izložba ‘Rat sjećanje’ od 22. novembra u Banjoj Luci

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) – Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd) od oktobra do decembra u Bosni i Hercegovini realizira četiri izložbene postavke fotografija pod nazivom ”Rat sjećanja”.

Nakon Sarajeva i Mostara, izložba će biti postavljena i u Banjoj Luci, 22. novembra u Muzičkom paviljonu i bifeu Staklenac, saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju.

Izložba koju prati i publikacija dio je projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)” a nastala je s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u BiH sa svih zaraćenih strana, u duhu ukupne misije Centra za nenasilnu akciju koja podrazumijeva promociju kulture nenasilja. Projekt je nastao iz osjećaja obaveze da se reaguje i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktuelne kulture sjećanja uz namjeru da se predlože načini kreiranja klime za konstruktivan javni dijalog.

Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih posljednjih 25 godina dio je trajnog doprinosa na putu ka podizanju svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja. Svaki spomenik prati njegova identifikacijska kartica, u kojoj je označeno kome je, kad i gdje podignut, odnosno nije podignut, što je slučaj s neobilježenim mjestima stradanja.

Na izložbi koja je rezultat trogodišnjeg istraživanja, prvog ovakve vrste u BiH, bit će predstavljeno 51 fotografija velikog formata. Autori fotografija su Nenad Vukosavljević i Nedžad Horozović, fotografi, mirovni aktivisti i članovi istraživačkog tima CNA.

(FENA) H.D.