FENA Novost: U višim planinskim predjelima zapadne Bosne usporen saobraćaj zbog snijega

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-12 17:17:41

U višim planinskim predjelima zapadne Bosne usporen saobraćaj zbog snijega

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) – Zbog ugaženog snijega na kolovozu usporeno je saobraćanje u višim planinskim predjelima zapadne Bosne.

Iz BIHAMK-a izdvajaju magistralne puteve: M-5 Ključ-Bosanski Petrovac, M-14.2 Bosanski Petrovac-Drvar i M-5 Gorjevac-Ripač.

U ostalim područjima BiH saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, bez vanrednih ograničenja. Zbog niskih temperatura u noćnim satima, vozače upozoravaju na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Također, skreću pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja i apeliraju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica,M-5 Ključ-Mrkonjić Grad i M-18 Priboj-Simin Han.

Na graničnom prelazu Bosanski Brod na izlazu iz naše zemlje čeka se do jedan sat. Na ostalim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila preko 7,5 tona i putnička vozila koja ne posjeduju zimsku opremu.

Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prelazima Orašje-Županja i Bosanski Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno, tako da se vozačima preporučuje da što manje koriste ova dva prelaza.

(FENA) F.F.