FENA Novost: Postignut kompromisni dogovor HDZ-a i Mosta o budućoj Vladi RH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 13:26:07

Postignut kompromisni dogovor HDZ-a i Mosta o budućoj Vladi RH

ZAGREB, 7. listopada (FENA) – Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petrov potvrdili su u četvrtak u zajedničkoj izjavi da je postignut dogovor o svim bitnim pitanjima rada njihove buduće zajedničke Vlade za koju očekuju da će imati stabilnu potporu parlamentarne većine.

Očekujem stabilnu parlamentarnu većinu i stabilnu Vladu iduće četiri godine, na programu koji je dobio potporu većine građana na izborima 11. rujna, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru, javila je Hina.

Potvrdio je kako je dogovorena rotirajuća koncepcija predsjednika Sabora. Tu će dužnost prve dvije godine obnašati Mostov čelnik Božo Petrov, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a.

Upitan jesu li malo predugo trajali pregovori, Plenković je rekao kako je sve u ustavnim rokovima.

“Mislim da je cijeli proces vođen na racionalan, korektan, transparentan način i potrebno je neko vrijeme da se stvari zaista dogovore, mislim da nismo napravili ništa što bi bilo doživljeno kao predugo, nego obrnuto, da je temeljito i partnerski”, ocijenio je.

Na upit jesu li dali malo više Mostu zbog stabilnosti Vlade za 4 godine, Plenković je rekao kako ne zna baš da su dali više.

“Mislim da smo napravili ono što smo odlučili. Nakon izbora na kojima smo mi dobili 61 mandat, a Most 13, postoji programska i svjetonazorska bliskost, postoji nužna parlamentarna većina koja zahtjeva stabilnost rada u 4 godine, mislim da su 4 člana Vlade, s obzirom na ono što je bilo prije i ono kako danas stoji poruka hrvatskih birača, korektno”, rekao je.

Petrov je također rekao da je postignut kompromisni dogovor.

“HDZ je prepoznao naših sedam jamstava koje smo tražili. Nadam se da će se oni ugraditi u program Vlade”, istaknuo je Petrov koji očekuje stabilnu Vladu koja će iduće četiri godine donijeti promjene u Hrvatskoj.

(FENA) R.G.