FENA Novost: Rusija treba garancije UN-a za humanitarn pauze u Aleppu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-12 13:10:17

Rusija treba garancije UN-a za humanitarn pauze u Aleppu

MOSKVA,  12. novembra (FENA) – Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u subotu da će mu trebati misija UN-a u Siriji da zvanično potvrdi spremnost za isporuku pomoći istočnom dijelu Aleppa prije nego što Moskva pristane na bilo kakvu novu humanitarnu pauzu u borbama u razorenom sirijskom gradu.

Moskva tvrdi da ranija primirja na terenu proglašavana radi isporuke pomoći i evakuacije ranjenika i civila nisu donijela nikakve rezultate jer su pobunjenici otvarali vatru na svakoga ko je pokušavao da uđe ili izađe iz grada.

Pobunjenici tvrde da su sirijska vojska i njeni saveznici ti koji sabotiraju humanitarne pauze.

– Rusko ministarstvo odbrane bit će spremno da uvede nove “humanitarne pauze” što je ranije molguće sve dok predstavnici misije UN-a u Siriji zvanično potvrde svoju spremnost i sposobnost za isporuku humanitarne pomoći istočnom Aleppu i evakuiranje ranjenika i civila – navodi u saopćenju general major Igor Konašenkov.

Povremene humanitrarne pauze na terenu razlikuju se od jednostranog moratorija na ruske zračne udare po ciljevima u Aleppu, koji je još na snazi, prenosi Reuters.

(FENA) F.F.