FENA Novost: Pojačan inspekcijski nadzor nad uvozom pošiljki kašica za djecu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-11 13:13:21

Pojačan inspekcijski nadzor nad uvozom pošiljki kašica za djecu

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) – Federalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je jučer od Agencije za sigurnost hrane BiH obavještenje, koje je izdalo Ministarstvo zdravlja R Srbije, o postojanosti sumnje na sigurnost i time rizika po ljudsko zdravlje određenih dječijih kašica i sokova proizvoda “Juvitana” proizvođača “Takovo” Gornji Milanovac, zbog povećanog sadržaja ispitivanih, određenih vrsta pesticida.

U saopćenju za javnost navodi se da je, po prijemu tog akta, Federalna uprava za inspekcijske poslove isti dan obavijestila nadležne inspekcije u kantonima da provjere da li su navedene kašice u prometu te (ako ih pronađu) da poduzmu zakonom propisane mjere.

– Naknadno smo, od Inspektorata RS, dobili obavještenje kompanije “Takovo” Gornji Milanovac o uvozu dvije sporne kašice u Bosnu i Hercegovinu. Shodno tome, obaviješteni su i federalni sanitarno-tržni inspektori na carinskim ispostavama o pojačanju inspekcijskog nadzora nad uvozom pošiljki dječijih kašica i sokova. Sve nadležne institucije i javnost bit će blagovremeno obaviješteni nakon inspekcijskih provjera kod uvoznika iz Republike Srpske – navodi se u saopćenju.

(FENA) L.A.