FENA Novost: Otvorena izložba radova s Prve međunarodne likovne kolonije ‘Srebrenica 2016’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-11 09:15:15

Otvorena izložba radova s Prve međunarodne likovne kolonije ‘Srebrenica 2016’

SREBRENICA, 11. novembra (FENA) – U Kulturnom centru u Srebrenici upriličena je izložba radova s Prve međunarodne likovne kolonije “Srebrenica 2016” koju je organizirala katolička župa Srca Isusova Zvornik-Srebrenica.

U radu kolonije učestvovalo je 14 akademskih umjetnika iz zemalja regiona radi promoviranja dijaloga i pomirenja u BiH. U okviru kolonije nastalo je 30 radova u različitim tehnikama, a objavljen je i katalog radova.

Župnik u Srebrenici fra Jozo Oršolić izrazio je zadovoljstvo što je i u Srebrenici, mjestu gdje se pojavljuju franjevci, održana Prva međunarodna likovna kolonija.

Istakao je da će Uprava franjevačke provincije Bosne Srebrene početi s realizacijom simpozija, izložbi, hodočašća, misa, a najavio je i izgradnju samostana i crkava da bi se duhovni život katolika vratio u Srebrenicu, Bratunac i Zvornik.

Poručeno je da će ova izožba biti postavljena širom BiH i regiona, te da će i drugi imati priliku pogledati djela o temi dijaloga, mira i pomirenja koja su nastala u Srebrenici.

-Izuzetna mi je čast što sam mogao da učestvujem u koloniji. Napravio sam jedno djelo koje sam posvetio svetom Franji, jednom svecu koji je, čini mi se, za cijelo čovječanstvo dobar primjer jednog skromnog čovjeka te da se malim koracima i malim stvarima mogu velike stvari postići u životu – izjavio je Feni akademski slikar iz Tuzle Boris Pejić.

(FENA) L.A.