FENA Novost: Predsjednici klubova opozicije smatraju da se sjednica ne vodi po Poslovniku

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-30 14:03:28

Predsjednici klubova opozicije smatraju da se sjednica ne vodi po Poslovniku

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) – Poslanici klubova SDP-a BiH, Demokratske fronte, BPS-Sefer Halilović, A-SDA i HDZ-a 1990 napustili su zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nakon što Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač poslanik SDA Ramiz Meša, nije ostao na dnevnom redu nastavka ove 10. redovne sjednice.

– Ovo je nezabilježeno kršenje Poslovnika i derogiranje institucije Federalnog parlamenta od vladajuće većine. Iako smo trebali raspravljati o navedenom zakonu predsjedavajući Doma Edin Mušić je preskočio tu tačku prilikom čitanja dnevnog reda, gdje nije mogao skinuti Prijedlog zakona, jer je dostavljen 21. januara u parlamentarnu proceduru – kazao je novinarima predsjednik Kluba SDP-a Elvir Karajbić.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić smatra nedopustivim današnje rukovođenje sjednicom Predstavničkog doma, jer ovlašteni predlagač Meša nije povukao svoj Prijedlog iz parlamentarne procedure nakon što nije prošao hitnost postupka.

U tom slučaju, praksa je u posljednjih šest godina bila, da predloženi akt ostaje na dnevnom redu, ali u formi nacrta.

– Razmatrajući nacrt zakona, parlamentarna većina izglasala bi ga ili ne, te bi na taj način ispoštovali Poslovnik i sve procedure – rekao je Đonlagić.

Poslanici Kluba BPS – Sefer Halilović napustili su sjednicu, istakao je predsjednik tog Kluba Jusuf Bubica, zbog činjenice da se važnost i značaj Predstavničkog doma praktično svela na dogovor van doma“.

– Nismo spremni da budemo formalni dizači ruku  i da ozvaničavamo nešto što su prethodno neki moćnici dogovorili u svojim kabinetima – kazao je Bubica.

Zastupnik A-SDA Mirsad Točagić poručio je vladajućoj koaliciji da se „prekine cirkus“ u vezi predloženih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

– Jedna verzija zakona je usvojena, koja je dostavljena i Domu naroda. Na to je Vlada dostavila svoje amandmane – podsjetio je Topčagić.  

Nakon što su poslanici opozicije, osim poslanika Naše stranke Dennisa Gratza, napustili sjednicu preostale tačke dnevnog reda nastavili su razmatrati poslanici klubova SDA, HDZ-a BiH i SBB-a. 

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2fCQDHp