FENA Novost: Sve više migranata na ulicama Srbije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-10 10:45:03

Sve više migranata na ulicama Srbije

BEOGRAD, 10. listopada (FENA) – Sve više migranata na ulicama, izvan prihvatnih centara, posebno u Beogradu, zabrinjavaju i državu i humanitarne organizacije, piše portal RTS-a.  

Iz Ministarstva za rad objašnjavaju kako nevladine organizacije ohrabruju migrante da ostanu u parkovima tako što im daju hranu, obuću i odjeću. Apeliraju na njih da nastave da pomažu, no da to rade u prihvatnim centrima i da ih tamo usmjeravaju.

S druge strane, upućeni kažu kako mnogi migranti ostaju na ulici jer u prihvatnim centrima nema dovoljno mjesta.

“Trenutno u Srbiji prema, procjenama našeg Centra, ima između 7 000 i 10 000 izbjeglih osoba. Prema podacima s kojim mi raspolažemo imamo oko 5 000 mjesta u svim centrima za prihvat ovih ljudi, a ako pogledate statistiku koliko ih ima, jasno je da već sada nemamo mjesta”, kaže Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

“U ovom trenutku mi raspolažemo s oko 5 100 mjesta u čvrstoj gradnji s tim da je moguće to proširiti za dan-dva do 6 000, upravo toliko, otprilike 6 100 ljudi, imamo u Srbiji. Govorimo o zimskom periodu kada je i dolazak manji, tako da mi uspijevamo apsolutno da radimo s brojkom od oko 6000 ljudi”, ističe Nenad Ivanišević, državni tajnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Uvjet da otvore neka od vrata državnog smještaja jeste da pokažu potvrdu MUP-a da su zatražili azil u Srbiji, a bez nje mogu samo u tranzitne prihvatne centre.

“Vrlo često iz prakse vidimo da tu potvrdu ne mogu da dobiju, vraćaju se više puta u policijske postaje, govori im se da dolaze ponovo, te su jednostavno, na neki način, spriječeni da u uđu u taj sustav, odnosno u centre za azil. Drugačije nikako ne mogu da uđu u te centre i nalaze se na ulici”, kaže Radoš Đirović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

U ministarstvu to demantiraju, navodeći kako mnogi migranti neće da zatraže potvrdu u strahu da će ostati bez mogućnosti da dobiju azil u zemlji u kojoj žele da ostanu, a da se do potvrde u Srbiji dolazi brzo i jednostavno.

Usprkos tome, samo u beogradskim parkovima je oko 1 000 migranata, procjena je nevladinog sektora.

 

(FENA) I.B.