5G mreža

Samsung testirao prototip 5G mreže, BiH još čeka na 4G

21. vijek Tehnologija

Kompanija Samsung Electronics objavila je uspješno testiranje prototipa 5G mreže u saradnji s Kineskim institutom za mobilna istraživanja (China Mobile Research Institute- CMRI), što predstavlja prekretnicu u saradnji između dviju kompanija otkako je Samsung postao član China Mobile 5G Centra u junu 2016., prenosi FENA.

5G ima potencijal da ponudi brzinu do 40 puta bržu od 4G, dovoljno za streaming “8K” videoklipova ili preuzimanje 3D-filmova za samo šest sekundi (na 4G bi bilo potrebno oko šest minuta). Prema Netflixu, tipičan streaming video standardne definicije, koji gledate na svom telefonu, koristi do 0,7 GB podataka na sat. Jedan sat 1080p HD videoklipa koristi 3 GB. 3D-video koristi do 4,7 GB, a 4K video koristi do 7 GB podataka. To je više od tri puta prosječnog mjesečnog plana podataka, a potroši se tokom samo jednog sata.

5G smartphone

Evo jedne pretpostavke: 5G smartphone će biti brži, pametniji i trošit će manje energije nego 4G, omogućavajući mnoštvo novih bežičnih gadgeta i sigurno ćemo imati više pametnih kućnih uređaja i dugotrajnije nosive gadgete.

Što se BiH tiče, najavljeno je da bi BH Telecom do kraja godine mogao konačno uvesti 4G mrežu (tri godine poslije njene pojave), dok ona već postoji u Hrvatskoj i Srbiji.