FENA Novost: FSB uhapsio ukrajinske “sabotere-teroriste” na Krimu, Kijev negira ruske navode

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-10 11:36:27

FSB uhapsio ukrajinske “sabotere-teroriste” na Krimu, Kijev negira ruske navode

SEVASTOPOLJ, 10. novembra (FENA) – Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB)  saopćila je danas da su uhapsila  grupu “sabotera-terorista” koje je, kako se navodi, poslao Kijev na pripojeni poluotok Krim da bi tamo napali vojne lokacije i administrativne zgrade.

“Sigurnosne službe su uhapsile u Sevastopolju pripadnike grupe sabotera-terorista koje je poslala glavna obavještajna služba Ukrajine”, naveo je FSB u saopćenju.

Ruska služba  navodi  da je  grupa, uhapšena jučer, planirala počiniti djela sabotaže na političke i vojne infrastrukture, a imala je kod sebe “snažne eksplozivne naprave, oružje i municiju i sredstva za komunikaciju.

Ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak je demantirao ove optužbe, osudivši u saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici te navode  s ciljem da se diskreditira Ukrajina i prikriju “represivna djela” koja je počinila Rusija protiv stanovništva Krima.

U augustu, Rusija je saopćila da je osujetila “terorističke napade” koje je pripremala Ukrajina da bi destabilizirala poluotok. Te optužbe  je demantirala  Služba bezbjednosti Ukrajine  (SBU). Nakon ovog saopćenja, ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio “dodatne mjere” radi sigurnosti građana i vitalnih infrastruktura Krima.

Krim je anektirala Rusija u martu 2014. godine nakon vojne intervencije, povezane s referendumom o odvajanju koji su Kijev i zapad osudili kao nelegalan.

 

(FENA) B.D.