FENA Novost: LRC pokrenuo 7.000 postupaka za naplatu potraživanja u 2016.

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 11:41:48

LRC pokrenuo 7.000 postupaka za naplatu potraživanja u 2016.

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – U situaciji kada je ukupni unutrašnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca dostigao rekordnu cifru od gotovo 11,5 milijardi KM, brojne firme koje su zapale u beznađe dužničko-povjereničkih odnosa mogu na brz, jednostavan i efikasan način doći do “zarobljenog kapitala“, ukoliko se obrate za pomoć kompaniji LRC Inženjering iz Sarajeva.

Kako pišu Poslovne novine, ta kompanija jedina je u BiH omogućila svim bh. privrednicima, bez obzira na to  da li su njihovi klijenti ili ne, da li imaju dužnike ili i sami duguju, da mogu uraditi diskretnu i besplatnu analizu mogućnosti naplate i formiranje “bonitetne ocjene potraživanja”, koji su kao besplatan servis dostupni u sklopu LRC Business Intelligence Systema, bez obaveze pokretanja bilo kojeg postupka u upravljanju potraživanjima.

Ukoliko se firme odluče da postupak naplate potraživanja od dužnika pokrenu preko te kompanije, po riječima rukovodioca pravne službe LRC-a Sabine Mašović, procent uspješnosti naplate duga kreće se i do 75 posto.

Istakla je da su tako visok procent naplate dugovanja ostvarili zahvaljujući, prvenstveno, izuzetnom profesionalizmu zaposlenih i dugogodišnjem iskustvu u naplati potraživanja, kao i podršci advokatskih kancelarija na teritoriji cijele BiH, te vrhunskoj softverskoj bazi podataka.

– LRC je uspostavljanjem prve baze podataka o platežnim navikama pravnih lica u BiH, gdje je arhivirano 150.000 postupaka, u mnogome doprinio na uspostavljanju finansijske discipline, transparentosti tržišta, stvaranju boljeg poslovnog okruženja, ali i poboljšanju naplate potraživanja u BiH. Na dnevnom nivou automatski prati puls novoregistrovanih pravnih lica, blokada i deblokada transakcijskih računa, otvorenih stečaja i likvidacija – pojasnila je Mašović.

Precizirala je da su samo u toku 2016. pokrenuli više od 7.000 postupaka za naplatu potraživanja, a trenutno u radu imaju 3.000 sudskih postupaka.

– U spomenutih 7.000 postupaka za naplatu potraživanja koje je LRC pokrenuo u prošloj godini, postoji mnogo varijacija u smislu iznosa duga i starosti. Pa tako imamo situacije da nam bude proslijeđen višemilionski iznos potraživanja, a sa druge strane i dug u iznosu od par stotina KM, kao i to da imamo predmete na radu za fakture koje su tek izašle iz valute, nasuprot predmetima koje dobijemo, a već su u zastari. Općenito je teže naplatiti što je potraživanje starije. Najčešće proslijeđivani dug je okvirno između 1.000 i 3.000 KM, prosječne starosti preko 360 dana, što dovoljno govori o problemu u naplati koji je prisutan – kazala je Mašović, pišu Poslovne novine. 

(FENA) D.V.