Čudne zabrane običnih stvari diljem svijeta

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Kombinacija kulture, religije, političkih utjecaja, kao i briga za zdravlje svojih stanovnika, dovela je do zabrane po nama običnih stvari u pojedinim zemljama. Mi vam donosimo samo neke od njih.

Rusija: Kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja u vezi sa ukrajinskom krizom, Rusija je u avgustu 2014. godine zabranila uvoz određenih proizvoda iz zemalja umješanih u krizu, a među tim proizvodima se našao i francusku sir.

francuski sir

Canada: Za vrijeme istraživanja 2004. godine, kanadski naučnici su ustanovili da hodalice za djecu mogu izazvati mnogobrojne povrede, uključujući povredu glave, lomljenje kostiju, pa čak i smrtni ishod.

Iran: 2009. godine, Iran je kao odgovor na sve veći utjecaj zapada, zabranio izlaganje ženskih plastičnih lutaka u radnjama sa odjećom, koje posjeduju izražene obline i ne nose hidžab.

Sjeverna Koreja: U Sjevernoj Koreji se plave farmerke smatraju simbolom SAD, pa je njihovo nošenje ilegalno.

Sant Lucia: Zbog skandala koji se dogodio početkom dvadesetog vijeka sa kontaminacijom četkica za brijanje antraksom, u ovoj zemlji je i danas zabranjen njihov uvoz i izvoz iz Japana.

SAD: Jedna od omiljenih poslastica za djecu, kinder jaje u kojoj se nalazi igračka, zabranjena je u Americi iz sigurnosnih razloga. Smatra se, da se mlađa djeca mogu ugušiti plastičnim dijelovima.

žvakaća guma

Singapur: Posjedovanje i žvakanje žvakaće gume nikada nije bilo ilegalno u ovoj zemlji, ali zbog teškog uklanjanja guma sa ulica, 1992. godine se zabranjuje njihov uvoz i prodaja.

Japan: U Japanu je zakonom zabranjeno izdavanje lijekova koji sadrže pseudoefedrin bez recepta, pa je tako zabranjen i Vik inhalator.

Tajland: Zbog vrijeđanja tajlandske monarhije i zbog toga što pouzdano ne oslikava istoriju ove zemlje, film “Ana i kralj” zabranjen je na Tajlandu.

Saudijska Arabija: 2013. godine ova zemlja je zabranila uvoz i prodaju maski sa likom Gaya Foxa (protagonist filma “V for Vendetta”), a danas isti zakon važi i za sve maske koje služe za prerušavanje.

maska