FENA Novost: Cormack: Osigurati novom rukovodstvu potpunu informaciju o prioritetima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-08 23:13:08

Cormack: Osigurati novom rukovodstvu potpunu informaciju o prioritetima

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) – Ambasadorica SAD- a u BiH Maureen Cormack izjavila je večeras u Sarajevu da tim iz Ambasade u Sarajevu s kolegama u Washingtonu već radi kako bi novom rukovodstvu osigurali potpunu informaciju o sadašnjim prioritetima i kako bi oni shvatili ključni značaj posvećenosti SAD-a Bosni i Hercegovini.

Potcrtala je da je američki demokratski proces po mnogo čemu jedinstven, zahvaljujući principima na kojim je ta zemlja osnovana.

– Osnivači naše nacije pobrinuli su se da narod ne bude samo odgovoran za to ko će biti predsjednik, već i da SAD uvijek budu zemlja definisana zajedničkim demokratskim vrijednostima koje štite naša osnovna ljudska prava. To su i danas naše vrijednosti uprkos izuzetno polemičnoj debati koja je na trenutke dominirala ovom predizbornom kampanjom – navela je Cormack.

Dodala je da su oni narod kojeg pokreću različitosti, kreativnost i upornost i kao takvi Amerikanci shvataju izbore kao priliku da kažu nešto o suštinskim pitanjima koja ponekad unose podjele u društvo.

– Kao što je slučaj u svim slobodnim i pravednim izborima širom svijeta, izbori u SAD-u ljudima pružaju priliku ne samo da izaberu osobu koja će ih predstavljati nego i da naglase pitanja koja su za njih bitna. Sloboda govora je stup američke demokratije i večeras će zasjati punim sjajem širom SAD-a – navela je Cormack.

Dodala je da, kako bi očuvali i zaštitili vrijednosti koje su stubovi njihove demokratije, sistem podjele ovlasti sastavni je dio njihovog ustava tako da nijedna osoba niti grupa nema mogućnost da redefinira ono što zemlja uistinu jeste.

Cormack je kazala da SAD jesu komplikovana zemlja, jer iako su ponosni na svoju istoriju i tradiciju to ih ne sputava.

– Jedan od tih principa je miran proces predaje vlasti. State Department i ambasade širom svijeta radit će s novoizabranim predsjednikom ili predsjednicom kako bi bio osiguran miran proces predaje vlasti, što je bio slučaj sa svakim novoizabranim predsjednikom u proteklih 200 godina – kazala je, između ostalog, Cormack na svečanosti koju je Ambasada SAD-a organizirala u Sarajevu povodom američkih predsjedničkih izbora.

(FENA) F.F.