Angelina Jordan

Poslušajte: najljepši ljubavni song i najtužnija pjesma ikad

GPS za dušu Pričam ti priču

 

Najtužnija pjesma ikad

Nastup Angeline Jordan

Druga priča…

Mađarski pijanista i kompozitor Šereš Reže (Rezső Seress) autor je najdepresivnije pjesme na svijetu, odnosno “Hungarian suicide song” kako su je vremenom označili.

Nastala je 1933. godine, a snimljena ’35. pod nazivom ”Szomorú vasárnap” (Tužna nedjelja). Autor je napisao pjesmu pod utjecajem Velike krize dok je boravio u Parizu, strahujući za sudbinu Mađarske u kojoj se već osjećao fašistički pokret.

Ubrzo je postala poznata, pogotovo nakon što ju je 1941. snimila Billie Holiday, a tad se rađa i urbana legenda da se dešavaju samoubistva uzrokovana melankoličnom melodijom kompozicije. Ironijom sudbine, upravo Seress se 1968. ubio!

Među više od 50 izvođača koji su snimili i izvodili ”Gloomy Sunday” izdvajaju se Ray Charles, Elvis Costello, Marianne Faithfull, Sinead O’Connor i Bjork, a uvrštena je i u nekoliko scena čuvenog filma Stevena Spielberga ”Schindlerova lista” iz 1993.

Za ilustraciju, pak, izabrali smo video sa izvedbom čudesne 7-godišnje Angeline Jordan, koja se s ovom pjesmom 2014. godine pojavila u reality showu Norway´s Got Talent, oborivši s nogu i žiri i publiku.