FENA Novost: U povodu 65. jubileja mural na zgradi Narodnoga pozorišta Mostar

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-07 11:24:42

U povodu 65. jubileja mural na zgradi Narodnoga pozorišta Mostar

MOSTAR, 7. studenoga (FENA) – U povodu 65. godina od otvorenja zgrade Narodnog pozorišta Mostar, mostarski umjetnik Maid Mido Redžić na tom je zdanju iscrtao prigodan mural.

Na grafitu je crvena mašna, kao simbol svečanosti, i natpis “65 godina kuća iluzije”.

“Želio sam svojim radom uljepšati zgradu Narodnog pozorišta Mostar kao javnu ustanovu kulture, ali i sam grad. Obradovao sam se pozivu iz Narodnog pozorišta da muralom osvježimo izgled ove zgrade, koja vapi za obnovom”, izjavio je 25-godišnji Redžić, koji je jedan od pionira Street Art umjetnosti u Mostaru, priopćeno je iz mostarske teatarske kuće.

Narodno pozorište u Mostaru službeno je počelu svoju djelatnost 28. studenoga 1949. godine, a odmah je započela i gradnja nove zgrade, koja je svečano otvorena 17. studenog 1951. godine. Bila je to prva novosagrađena kazališna zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata.

Od 1974. do 1977. izvršena je kompletna adaptacija zgrade, a sljedeće godine bit će 40 godina kako u obnovu zgrade nisu ulagana značajnija financijska sredstva.

S obzirom da se ovog mjeseca navršava točno 65 godina kako je otvorena, u čast jubileja zgrada Narodnog pozorišta Mostar uljepšana je muralom.

Inače, Narodno pozorište Mostar, u povodu velikog jubileja, priredilo je bogat program za mjesec studeni.

Među ostalim, 11. studenog Zijah Sokolović gostuje s “Majstorskom glumačkom radionicom”, 18. studenog na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će održava svečana proslava jubileja, 28. studenog gostuje Miodrag Miki Trifunov, a radi se i na novoj predstavi “Odumiranje međeda”, po tekstu Branka Ćopića, u režiji Emira Kapetanovića, čija se premijera očekuje sljedećeg mjeseca.

(FENA) R.G.