FENA Novost: Specijalna projekcija filma ‘Kon-Tiki’ 15. novembra

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 10:33:02

Specijalna projekcija filma ‘Kon-Tiki’ 15. novembra

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – Specijalna projekcija filma “Kon-Tiki” u režiji Joachima Rønninga i Espen Sandberga bit će održana 15. novembra u kinu Meeting Point, u organizaciji Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini i Norveškog filmskog instituta, te u saradnji sa Obala Art Centrom i kinom Meeting Point.

Ovom događaju prisustvovat će i glumci Anders Baasmo Christiansen i Odd-Magnus Williamson koji su ostvarili glavne uloge u filmu, a nakon projekcije sarajevska publika će imati priliku da razgovara sa njima.

Film “Kon-Tiki”, koji je bio nominiran za nagradu Oscar 2013. godine u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, priča je o norveškom istraživaču Thoru Heyerdahlu koji je sa petoricom muškaraca preplovio Pacifik na drvenom splavu 1947. godine kako bi dokazao da su Južnoamerikanci mogli još prije Kolumba naseliti Polineziju. Nakon što su uspjeli isfinansirati putovanje, uputili su se na 101 dan dugu avanturu od 8.000 km, dok je svijet čekao rezultate podviga.

Uloge u filmu ostvarili su i Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann, Gustaf Skarsgård, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen, Peter Wight.

Kako je iz kina Meeting Point najavljeno, film je titlovan na BHS i engleski jezik, a ulaz za publiku je slobodan.

(FENA) M.L.