FENA Novost: Blizanci pande iz bečkog zoološkog vrta dobili imena – Fu Ban i Fu Feng

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 12:48:43

Blizanci pande iz bečkog zoološkog vrta dobili imena – Fu Ban i Fu Feng

BEČ, 4. studenoga (FENA)- Tromjesečni blizanaci pande iz bečkog zoološkog vrta Tiergarten Schönbrunn dobili su imena Fu Ban i Fu Feng.
 
Ime malog mužjaka koji je nazvan Fu Ban, što na kineskom znači “sretni suputnik ili sretna polovica”, odbrano je internetskim glasovanjem. Za to je ime svoj glas dalo čak 12.000 osoba, dok je ime njegove sestrice Fu Feng odbrala uprava Tiergartena. Ona je dobila ime po feniksu koji prema kineskoj mitologiji zajedno sa zmajem (Long) čini carski par.
 
Imena su objavljena tek sada zbog činjenice da smrtnost panda u prvoj godini života iznosi čak 50 posto pa im se imena prema kineskoj tradiciji daju tek nakon 100 dana života.
 
 Svečana ceremonija dodjele imena održat će se 23. studenog, a male pande već sada sjajno napreduju.  

Inače, uzgoj panda prirodnim putem vrlo je rijedak, a bečki je zoološki vrt jedini u Europi kojem je to pošlo za rukom, i to čak četiri puta. Velika panda ubraja se u jednu od najugroženijih životinjskih vrsta. Na jugozapadu Kine zabilježene su još samo 1.864 jedinke te su stoga i sva tri sada već odrasla mladunca rođena u Beču vraćena u Kinu.
 
 

(FENA) I.B.