FENA Novost: Ambasada Italije u BiH predstavlja projekt ‘Voz za Evropu’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 13:48:08

Ambasada Italije u BiH predstavlja projekt ‘Voz za Evropu’

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – U okviru Mjeseca italijanske kulture u Bosni i Hercegovini – MIK 2016, Ambasada Italije u BiH predstavit će projekt “Voz za Evropu”.

Edukativni projekt o evropskom državljanstvu, koji organizira udruženje Studijski centar “I luoghi” iz Breše, u saradnji s Interodsječkim centrom za istraživanje i dokumentiranje historije 20. vijeka Univerziteta u Paviji, ove godine je posvećen Bosni i Hercegovini, u koju je jučer pristiglo više od 300 italijanskih srednjoškolaca.

Oni će u narednim danima posjetiti Mostar, Sarajevo i Srebrenicu gdje će se susresti sa svjedocima najnovije historije Balkana i bosanskohercegovačkim studentima.

U otkrivanje grada Sarajeva povest će ih studenti Univerziteta u Sarajevu s kojima će imati priliku razmijeniti mišljenja i iskustva i učestvovati u okruglim stolovima o temi ujedinjene Evrope i njene budućnosti.

Projekt obuhvata i pozorišnu izvedbu “Tišina mora”, prema istoimenom Verkorovom romanu, koju će predstaviti italijanski umjetnici 5. novembra u Art Depou Ars Aevi.

Kao rezultat putovanja, grupa od 30 učenika pripremit će i izdati novinu “Naredno stajalište, Evropa”, koja će sadržavati intervjue i svjedočanstva prikupljene tokom boravka u Bosni i Hercegovini.

MIK16 će biti nastavljen 10. novembra u sarajevskom Ateljeu Figure koncertom jazz grupe “PerfectTrio” Roberta Gatta, najavljeno je iz Ambasade Italije u BiH.

(FENA) M.L.