Yugo, reklama

Kolekcionari u Americi: Yugo je najslađi mali auto!

GPS za dušu Vremeplov

Kada bi nekoga pitali koji mu automobil pada na pamet kao jedinstveni simbol bivše Jugoslavije, vjerojatno bi mnogi rekli da je to Yugo 45.

Ovaj automobil  se tokom osamdesetih izvozio u SAD, a tamo je doživio, najblaže rečeno, neuspjeh i bio jedan od onih automobila na koje su svi gledali s podsmijehom. I ovdje su se na njegov račun smišljale mnoge šale, poput one: Kako da Yugo dobije ubrzanje do 60 km/h? Tako što ga gurnete s litice.

Yugo 45 se proizvodio od 1981. u firmi Zastava Auto iz Kragujevca. Dizajnirao ga je talijanski automobilski gigant Fiat, a nacrt za automobil napravljen je po šasiji Fiata 127 koji je bio drugačiji po izgledu. Na evropskim tržištima Yugo 45 je dobio ime Yugo Koral, a u Americi je na velika zvona najavljivan i reklamiran kao najjeftiniji auto na tržištu.

Yugo 45

Proizvodnja Yuga obustavljena je u novembru 2008. godine. Bilo kako bilo, ovaj, slobodno možemo reći, kultni autić se i danas povremeno može vidjeti na ulicama naših gradova. Iako u sjeni moćnih mašina, Yugo ne posustaje, kao ni njegovi fanovi.

No, zamislite, to se događa i u Americi.

Magazin The Columbus Dispatch objavio je nedavno zanimljiv članak upravo o ovom automobilu. Naime, uradili su reportažu o kolekcionarima Yuga iz SAD-a. Ne moramo ni podsjećati da su reakcije vlasnika drugih automobila, blago rečeno, zapanjujuće.

Darrel Saunders: Gdje god se pojavim ljudi mi prilaze s pitanjem ‘Gdje si ovo nabavio?’. Kada je Yugo stigao na naše tržište svi su ga smatrali autićem za studenete, koji će voziti po Ohaju godinama, i onda ga, jednostavno, baciti. Prije pet godina sam postao kolekcionar. Svi imaju Chevy ’67, ili Mustanga, ili stari Camaro. I, moraš potrošiti i do 100.000 dolara kako bi restaurirao ove old tajmere. Ja nisam želio potrošiti toliko novca.Onda sam se dosjetio, zašto ne bih potražio Yuga? Niko ga nije imao i u gradu bi svi pričali o meni.

Yugo kao kolekcijski autor

Saunders je 2009. godine kupio Yuga, plavi  model iz 1987. Bio je rariret. Prije tri godine je, tražeći na internetu, primijetio žuti model iz 1990., jedan od 70 koji su prodati u SAD. O njemu je rekao: Ovo je najslađi, mali auto koji sam ikad vidio.

Ukupno je potrošio oko 25.000 dolara za restauraciju svojih igračaka koje su mu, nećete vjerovati, donijele brojne nagrade na takmičenjima.

Mat Branon, također vlasnik Yuga, kaže da mu svi oni koji imaju više od 30 godina kažu ‘Šta će ti kog vraga Yugo?’, dok su djeca, s druge strane, fascinirana ovim autom.

Art HugesJedan čovjek me je umalo udario dok se naginjao kroz prozor svog automobila i pokušavao fotografirati Yuga. Svi su govorili da je ovo najgori auto na svijetu. Ali, to nije istina. Barem ne za čudaka kakav sam ja.

Tom Hanks, fiat topolino

Zanimljiva je podudarnost da se nedavno pojavila foto-vijest o fasciniranosti slavnog američkog glumca Toma Hanksa malim ‘limenim kutijama’ sa Starog kontinenta, koje je otkrivao za vrijeme snimanja novog filma u Budimpešti. Ruku na srce, prije će to biti zbog efektnog PR trika i sumnjamo da će Hanks ikada u garaži imati nešto slično, čak i zbog egzotike.

Za kraj ovog neobičnog automobilskog putovanja u prošlost, evo i najčuvenije muzičke posvete za Yugo 45.

https://youtu.be/N4TU3G-yBqY